kenyér

2020.08.14. 12:30

Az összefogás lett a legnagyobb érték Vokányban

Közösen sütik ki a Vokányi Kenyeret az ünnepre.

Zs. J.

Palacsintafesztivál

Amint arról korábban beszámoltunk, régen tejcsarnokként, utána lakásként működött az a kis sváb családi ház, amit a vokányi német nemzetiségi önkormányzat vásárolt meg a művelődési ház közelében az elmúlt évben, ahol a tervek szerint egy tájházat alakítanának ki. Az épület csinosítása, modernizálása jó ütemben halad, a tetőt, a nyílászárókat kicserélték, a három szoba közül az egyiket már leparkettázták, nemsokára a másik két szoba is sorra kerül. A további munkálatokat és a tájház berendezését egy pályázatból finanszíroznák majd, a tervek szerint egy asztalosműhelyt mutatnának be, és kialakítanának egy szőlész-borász kiállítást is.

A településen nagy az összefogás és a lakók is önzetlenül segítik a tervek megvalósítását. Mint azt a tájház egyik megálmodója, Bálint Izabella, a művelődési ház vezetője a közösségi oldalán írta: a közelmúltban Gulyás József rendbe tette a tájház egy szobáját, tavaly egy műköves ingyen lecsiszolta a katonai emlékmű márványtábláját, míg Ternyeiné Leitner Márta, Schönberger Róbert, Schönberger Ferenc és Eibel István felújították, letakarították az emlékhelyet.

Az összetartást jelképezi az augusztus 20-i nemzeti ünnepre való felkészülés, ebből az alkalomból egy nappal az állam­alapítás ünnepe előtt a helyiek elkészítik közösen a Vokányi Kenyeret. Olyan lisztből dagasztják, sütik a kenyeret, amit közösen adnak össze a helyiek és környékbeliek. Idén is várják a felajánlott lisztet, amit a helyi művelődési házban lehet leadni, vagy a helyszínen augusztus 19-én. A kemencében sült kenyér mellett finom kiflik, kalácsok is készülnek majd a nagyközönség számára.

 

Címkék#Vokány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!