nosztalgia

2020.08.17. 11:30

Emlékekkel telik meg az elhagyatott vasútállomás

Utasok helyett a vasút története iránt érdeklődőket várja a szentlászlói, hajdani vasútállomás épülete – otthona alsó szintjén, a régi várótermekben különleges kiállítást rendezett be az épület tulajdonosa, aki több mint két évtizede gyűjti a különleges tárgyi emlékeket.

Ismét megtelik élettel a szentlászlói, hajdani vasútállomás épülete – utasok helyett a vasút története iránt érdeklődőket várja jövő hét végétől a létesítmény. Különleges relikviákat bemutató kiállítás nyílik augusztus 22-én.

Rácz Mihály, a tárlat megálmodója és létrehozója 35 esztendeje dolgozik általános karbantartóként a MÁV-nál. A vasút szerelmese, 25 esztendeje gyűjti a tárgyi emlékeket. Miután szegedi családi házuk minden zegzuga megtelt ezekkel a szebbnél szebb eszközökkel, 2018-ban a feleségével elhatározták, hogy keresnek egy megüresedett bakterházat, ahol a különlegességeket ki is állíthatják. Az országot járva végül a szentlászlói elhagyatott állomásépületre esett a választásuk – annak felső szintje lett az otthonuk, az alsó szinten, a hajdani két kis váróteremben pedig mostanra készült el a kiállítás. A terv, hogy a tárlatot folyamatosan bővítik, cél, hogy a régi forgalmi iroda épülete is megteljen relikviákkal.

Kelenföldi Ferenc lelkesen támogatta a bemutató létrejöttét

– Elsősorban a látható és hallható jelzéseket adó eszközök amik érdekelnek, ezekből próbáltam az évek során a legkülönlegesebbeket, legérdekesebbeket összegyűjteni – mesélte Rácz Mihály. A kiállítás egyik kuriózuma az az 1848-as német nyelvű vasúti térkép, amelyen még csak a Budapest–Vác, illetve a Budapest–Szolnok vonalak szerepelnek. Rácz Mihály legutóbbi „szerzeménye” pedig nem más, mint egy szintén 1800-as évekbeli színezett fotó, amelyen a vasutas korabeli egyenruhában látható. A tárlat megálmodója, mint mondja, egy ilyen gyűjtemény összeállítása rengeteg utánajárást, kutatómunkát, szervezést igényel – ezért nagyon bízik benne, hogy a kiállítás elnyeri gyűjtőtársai, a vasútbarátok és valamennyi érdeklődő tetszését, elismerő figyelmét.

Rácz Mihályné is segíti férjét a speciális gyűjtőmunkában

Az ünnepélyes megnyitóra augusztus 22-én 11 órára minden érdeklődőt szeretettel várnak – az ünnepségen a 76 évig működő Kaposvár–Szigetvár vasútvonalról rövid megemlékezést is tartanak. Beszédet mond Pasztorek Zoltán, Szentlászló polgármestere, Haragovics József, fertőszéplaki vasúti lámpamúzeum tulajdonos, valamint Lepesi Zoltán, vasútbarát. A kiállítás megtekintése ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!