mohács

2020.08.29. 18:45

Emlékévvé nyilvánítanák a mohácsi csata 500. évfordulóját

A Nemzeti Örökség Intézete Emlékhelyek Napja elnevezésű országos programsorozata minden év májusának második hétvégéjén a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre kívánja felhívni a figyelmet. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt augusztus 29-re, a mohácsi csata évfordulójára helyezték át az eseményt. Baranya megyében a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen, a szigetvári Zrínyi-várban, továbbá a Pécsi Székesegyház Püspöki Palotában és Kincstárban is zajlottak rendezvények.

Sátorhely, 2010. augusztus 29. Látogatók a sátorhelyi emlékparkban, ahol Mohács önkormányzata és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megemlékezést tartott a mohácsi csata 484. évfordulója alkalmából. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Fotó: Kálmándy Ferenc

A mohácsi csata 494. évfordulójára emlékezve számos programmal készült az emlékhely. A megemlékezést követően délelőtt 11 órakor az Emlékhely Kupolatermében írták alá a „Mohács 500” kiáltványt.

Hargitai János országgyűlési képviselő köszöntőjét követően tájékoztatta a sajtót, hogy a kiáltványban az a javaslat szerepel, hogy az ütközet 500. évfordulóját, a 2026-os évet nyilvánítsák nemzeti emlékévvé, annak megvalósítását pedig támogassa a kormány.

 

A nyilatkozatot aláírták: Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke, pécsi apostoli kormányzó, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Fodor Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, Pap Norbert, a PTE Mohács 500 Program vezetője, Hóvári János, a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 Emlékév Emlékbizottság elnöke, Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója valamint Hargitai János országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!