Baranyai körkép

2020.08.07. 18:41

Érdemes most időpontot kérni a kéményseprésre

A tavalyi év sem maradt el kéménytüzek nélkül a megyében. A leg­gyakrabban a lerakódó korom kapott lángra, így volt ez egy lothárdi családi háznál, de előfordult olyan eset is egy pécsi Erzsébet utcai családi háznál, ahol a kéménybe épített fagerenda égett.

Zs. J.

Fotó: DODÓ FERENC

Évente legalább egyszer szükséges beiktatni a kéményseprést, nemcsak amiatt, mert a kéményseprővel való találkozás szerencsét hoz, hanem mert a szakemberek megfelelően elvégzik a kémények és tüzelőberendezések tisztítását, karbantartását, ugyanis a koszos, megrongálódott, rosszul szerelt kémény balesetveszélyes. Igaz, még javában tart a nyár, ám azért érdemes előregondolkodni és előkészülni a fűtési szezonra.

A kéményseprést immár négy éve ingyenesen végzi el a katasztrófavédelem az ország területén, Fejér, Vas megye és Budapest teljes, míg Baranyában egyes déli részeken fekvő települések kivételével. A társasházak esetén kötelezően és rendszeresen mennek ki ellenőrzésre, míg a családi házban élő magánszemélyekhez nem automatikusan érkezik a kéményseprő. A családi házban élők egyénileg kezdeményezhetik ingatlanjaik ellenőrzését egy előre leegyeztettet időpontban. A megrendelést telefon kérhetjük a 1818-as ingyenesen hívható központi telefonszámon, illetve e-mailben a [email protected] címen, postai úton a BM OKF GEK részére címezve (1903 Budapest, Pf.: 314.) vagy személyesen intézhetjük a Pécsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon, Pécsett az Engel János utcában. Az igénylésről további részletes információt a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon találhatnak olvasóink.

Segítenek

A katasztrófavédelem szakemberei az ellenőrzés során kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik annak szigetelését, tömörségét, a kémény állapotát. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszer műszaki állapota már nem tökéletes, így bőven van rá idő, hogy azt kijavítsuk vagy kicseréljük az elhasznált, megrongálódott részeket, még a hideg időjárás beállta előtt. Ez néhány nap átfutási időt igényel, ezért érdemes mihamarabb egyeztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!