felújítják a kápolnát is

2020.08.24. 14:00

Koncertet is tarthatnak Mozsgón

A Biedermann kastély parkjában 114 éve épült meg a családi kripta és kápolna. A több évtized óta használaton kívüli kápolna tetőzete beomlott, a padozata tönkrement, a kápolnából pedig a halotti maradványokat 1982-ben áthelyezték a mozsgói temetőbe.

A Biedermann család 1942-ben hagyta el az épületet, tíz évre rá a kastélyt és a kápolnát államosították, a vagyon Mozsgó Község Önkormányzatának tulajdonába került, később a szociális otthon alapítványa gondozta. Öt évvel ezelőtt újabb tulajdonosváltás történt, ismét az önkormányzat kezébe került az épület. Akkor úgy döntöttek a képviselők, hogy a kápolnát teljesen felújítják, és egy több célra hasznosítható közösségi teret alakítanak itt ki.

Évtizedek óta senki nem használta az épületet

Az elképzelésnek megfelelően az önkormányzat elkészítette a pályázatot, amely eredményes lett, és a közbeszerzési eljárás lefolytatása után idén nyáron elkezdődtek a felújítási munkálatok. Az épület tetőszerkezete és az előtér mennyezete teljesen megújul, a falakat szintén felújítják, a kápolna korszerű hőszivattyús padlófűtést kap.

A tervek szerint a kupolatér és előtér összenyitásával kamarai koncertek, kiállítások, házasságkötések és egyéb kulturális rendezvények megtartására lesz alkalmas ez az új közösségi tér. A beruházás összértéke megközelíti az 50 millió forintot, az önkormányzatnak 15 millió forint önrészt kell hozzátennie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!