program

2020.08.04. 17:30

Közösen mérték, milyen hosszú Hosszúhetény

Most már nem kérdés, hogy milyen hosszú Hosszúhetény, hiszen a napokban a helyi televízió, a 3Htv szervezésében ezt pontosan lemérték.

M. R.

A jó hangulatú programon több tucatnyian vettek részt, gyerekek, felnőttek, hetényiek, de érkeztek máshonnan, nagy számban jöttek például a komlói Hétdomb Egyesülettől. Volt olyan is, aki népviseletbe öltözött a program kedvéért. A falumérés egy igazi, közösségi élmény volt, mindenki aktívan részt vett benne, de különösen a gyermekek tolták nagy örömmel a biciklikerekes eszközt, amit Fehér Gergő ajánlott fel. Nem véletlenül a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatból ismert mérőt használták, hiszen az eseménnyel a műsor 41 évvel ezelőtti indulására is megemlékeztek. Sándorffy Tibor, a sorozat egyik szereplője is megjelent volna a programon, de út közben balesetet szenvedett, az autója totálkáros lett, neki és családjának azonban nem esett baja.

A kis csapat tehát a település egész belterületén végig­gyalogolt, a Püspökszentlászló felé eső faluvégtől egészen a Kosbor utcáig. Így jött ki – egy kis vacillálás után –, hogy Hosszúhetény egészen pontosan 3790,2 méter hosszú. A bizonytalanságot az okozta, hogy a forgókerekes mérőt nem könnyű leolvasni, mert a következő szám már akkor belefordul, amikor azt még nem érték el. Ezért először egy kilométerrel nagyobb értéket olvastak le, de aztán megszületett a pontos eredmény.

A falumérés tehát megvolt, de ezzel még nincs vége, ugyanis már tervezik a folytatást. Egyszer például a település külterületi részeit is bele szeretnék venni a mérésbe, de ez már igencsak komoly kirándulás lenne, ezért nem ezt szervezték meg elsőként. Jövőre lesz a 35. évfordulója annak, hogy Rockenbauer Pál és csapata Kisújbányára látogatott, megismételnék akár az ő túrájukat is, hiszen ismerik a pontos útvonalat. A későbbiekben pedig elképzelhető, hogy a mért útvonalakon falufutásokat is rendeznének, amelynek célja szintén az lenne, hogy egy kellemes, közös időtöltésre invitálják a falu apraja-nagyját és a turistákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!