ennyi volt?

2020.08.24. 11:30

Sorompóval zárták le az autós oktatásra használt területet

Sorompóval zárták le Pécsen, a Tüzér utcai felüljáró melletti egykori konténer-pályaudvart – erre egyik olvasónk hívta fel a figyelmet. A terület kedvelt volt a tanulóvezetők körében, akik rendszeresen oda jártak gyakorolni.

a20200819_lezartterulet_pecs_DN_LP A volt konténer pályaudvarnál sorompóval zárják le a magánterületet. amely népszerű az autósiskolák és a vezetést yakorolni vágyók előtt

Autót vezetni tanul éppen olvasónk, aki azzal fordult szerkesztőségünkhöz, hogy meglepetten vette észre, a napokban sorompóval zárták le a Tüzér utcai felüljáró mellett elhelyezkedő betonos területet. Gyakorolni szeretett volna, hiszen sok embertől hallotta, oda nyugodtan kimehet, mások is rendszeresen ezt teszik. Nem ritka, hogy még az autósiskolák is oda viszik a tanítványokat az első pár alkalommal. Szinte nem is volt olyan időpont, amikor ne lehetett volna látni valakit, aki éppen a vezetést tanulta volna ott. A területen elhasználódott gumik is vannak, amelyekből tökéletes parkolót lehetett építeni, hogy ezt a műveletet is begyakorolhassák azok, akiknek szüksége volt rá. A lezárás előtt tehát nemcsak olvasónk, hanem sokan mások is értetlenkedve állnak.

A jelzések miatt mi is megnéztük a helyszínt, amikor ott jártunk, a sorompó éppen félre volt tolva, és ezt a lehetőséget kihasználva két tanulóvezető is volt a pályán. A sorompó azonban nem véletlenül van ott, hiszen az ügyben a pécsi önkormányzatot is megkerestük, hogy miért zárták le a területet, amelyet olyan sokan használtak a városban. Ahogy válaszukban írták, a szóban forgó terület a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt. tulajdona. Ennek értelmében aki eddig – például autós oktatásra – használta, az ezt a tevékenységet ott engedély és jogalap nélkül végezte.

Hozzátették azt is, hogy a terület korábban is le volt zárva, de az ezt biztosító sorompót megrongálták. A szóban forgó helyszínen történtek a közelmúltban autós balesetek. Elsősorban ezért a rendőrség azt kérte a terület tulajdonosától, hogy gondoskodjon annak újbóli lezárásáról, a PVh Zrt. pedig ezt meg is tette – ezért került oda most a sorompó. A közleményük végén még megjegyezték azt is, hogy az önkormányzati társaság nyitott a terület bérbeadására.

Naperőmű épül a gyakorlópálya mellett

A gyakorlásra használt terület mellett épül jelenleg három új napelempark, erről augusztus elején tartott sajtótájékoztatót Hoppál Péter országgyűlési képviselő a helyszínen. A beruházás állami támogatásból valósul meg, és ha minden jól megy, nem is olyan sokára megkezdheti működését a három, egyenként fél megawatt teljesítményű létesítmény. Az áramszolgáltató az itt megtermelt energiát az önkormányzati intézmények áramszámlájába számítja bele. Ezek közé az intézmények közé tartozik a Zsolnay Negyed, a Kodály Központ, a Pécsi Nemzeti Színház, a műjégpálya és a Hullámfürdő. Az éppen zajló beruházás össz­költsége 750 millió forint, eredetileg ennek az összegnek a hatvan százalékát támogatta volna az állam, vagyis nagyjából 300 millió forintot a városnak kellett volna kifizetnie. A sikeres lobbinak köszönhetően azonban a döntést felülvizsgálta a Pénzügyminisztérium, és száz százalékos támogatásban részesítette a projektet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!