országos tanévnyitót tartottak Pécsen

2020.09.04. 20:00

A PTE most már tényleg felkerült a nemzetközi térképre

Pécsen tartották idén az Országos Felsőoktatási Tanévnyitó Ünnepséget. Az eseményen a hallgatók számáról és a nemzetközi rangsorokról is szó volt.

T. V.

Fotó: Löffler Péter

Rektorok, dékánok, a Pécsi Tudományegyetem és más felsőoktatási intézmények munkatársai gyűltek össze ma Pécsen, a dr. Halasy-Nagy József Aulában. Az Országos Felsőoktatási Tanévnyitó Ünnepségen Miseta Attila, a PTE rektora köszöntötte a meghívottakat. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nem tudott részt venni az eseményen, gondolatait Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, a PTE korábbi rektora tolmácsolta.

– Idén összesen 91 460-an jelentkeztek, közülük 68 112 fő nyert felvételt az általános, és 6596 fő a pótfelvételi eljárás során a hazai egyetemekre – állt a miniszter beszédében. – A felvételizők négy százalékkal nagyobb arányban kapták meg a lehetőséget a felsőoktatási tanulmányaik megkezdésére mint tavaly, és minden öt felvett hallgatóból négy állami ösztöndíjban részesült.

Palkovics László felhívta a figyelmet arra is, hogy a hazai felsőoktatás felkerült a nemzetközi térképre, a diákok versenyképes intézmények közül választhatnak. S a magyar egyetemek infrastrukturális fejlesztését is említette, így például a PTE bővítését a Modern Városok program részeként.

Miseta Attila is felszólalt, elmondta, hogy örül a felsőoktatásban az elmúlt években megvalósult bérfejlesztésnek, ám további hasonló béremelésekre lesz szükség, hogy a felsőoktatásban dolgozók kellő megbecsülést kapjanak. Emellett beszélt a külföldi hallgatók számáról és a járványhelyzetről is. A beszédek után a Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének műsora következett, majd a 2020/2021-es tanévre Kvanduk Frigyes püspöki helynök mondott áldást.

Díjat vehetett át az egykori rektor

Az eseményen a PTE Doktorandusz Önkormányzatának Pro Doctorandis Universitatis Quinqueecclesiensis díját adták át Bódis Józsefnek, és Koltai Arnold a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke is felszólalt. Kiemelte, hogy az egyetemi polgárok közös felelőssége, hogy a legnagyobb körültekintéssel legyenek ebben a tanévben. De azt is elmondta, hogy ha a szakpolitika, az intézmények vezetése és a hallgatói képviseletek az eddigi jó együttműködésüket még szorosabbra tudják fűzni, minden akadályt sikerrel küzdhetnek majd le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában