Lehetőség

2020.09.04. 14:00

Bár elérhető és megfizethető, csak kevesen váltanak ki turista horgászjegyet

A becslések szerint hazánkban 200 ezer horgász is lehet, bár valójában egy részük űzi rendszeresen ezt a sportot, hiszen sokan vannak, akik csak bizonyos életszakaszukban, életkorukban tudtak, szenteltek több időt a horgászatra. Ezért is van az, hogy bár a készségek, a felszerelések is megvannak, ám az engedély már nincs. 

B. M.

Fotó: Lang Róbert

A rendszer pedig pofonegyszerűen működik: a turista állami horgászjegy magyar és külföldi állampolgárok számára egyaránt elérhető. A lényege az, hogy a horgaszjegy.hu/tourist-hu oldalon regisztrálni kell, majd belépve egy online tudáspróba vár bennünket. Ebben rákérdeznek arra, hogy például melyik halfajunknak van két méretkorlátozása, vagy éppen melyik halnak mikor van a tilalmi időszaka, de a védett halainkkal kapcsolatos kérdésekre is tudnunk kell válaszolni.

Segítség, hogy tananyagot is letölthetjük az oldalról és van mód gyakorlásra is.

Amennyiben sikerrel vettük az akadályt, akkor kiválthatjuk a turistajegyet online 2000 forintért, amelyet szintén netes bankkártyás fizetéssel lehet letudni. Ez évente egyszer váltható ki és a kiváltás időpontjától számítva a 90 napig érvényes. Minden esetben az adott horgászvízre területi jegyet szintén kell még váltani, amit jellemzően egy napra kínálnak, de vannak három napra, hétre, vagy éppen 10 napra szólóak is.

A Balatonon egy napra 2000 forintot kérnek el, a Pécsi-tavon 3500 forintot. A megyében a Dráván, a Dunán és a Kovácsszénájai tavon biztosan tudunk még turistajeggyel is horgászni, másutt azonban nem feltétlenül. Érdemes a kiválasztott vizet kezelő egyesületnél, tógazdáknál, halőröknél érdeklődni.

A Horgász Egyesületek Baranya megyei Szövetsége ügyvezető elnöke, Kapitány Zsolt azt mondta, hogy idén valamelyest emelkedett a turistajegyet váltók száma a korábbi évek folyamatosan csökkenő tendenciáját követően, de még így is elenyésző a „hagyományos” állami horgászjegyekhez képest, ennek mintegy 2-3 százaléka lehet.

Ezzel párhuzamosan az állami jegyet váltók száma folyamatosan emelkedik évek óta, mivel az állami horgászvizsga díjmentes lett a közelmúltban. A turista állami horgászjegy és a „hagyományos” állami horgászjegy ára azonos, viszont az utóbbihoz egyesületi tagság is szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!