támad a természet?

2020.09.26. 20:00

Ellepték a varjak Pécs belvárosát

A galambok helyett varjak lepték el Pécs belvárosát. Számukra a Kossuth tér ideális helyszín, olyan, mint egy megterített asztal.

Zs. J.

Olvasónk kereste meg szerkesztőségünket, hogy reggelente közel harminc varjú szisztematikusan, élelem után kutatva szállja meg Pécs belvárosában a Kossuth teret. Mint megemlítette, a galambokat elkergetik, és ők veszik át a helyüket. Nem meglepő, ugyanis a varjak okosak, olyan helyeket keresnek, ahol rengeteg élelmet találnak, így a belváros egy ideális hely számukra.

– Korábban is voltak, csak kevésbé figyeltek fel rájuk. Nemcsak varjak jelennek meg a belváros terein, utcáin, hanem a csókák is, akik jóval kisebbek a varjaknál – mondta Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportjának alelnöke.

– Ilyenkor a madarak elhagyják fészkeiket és alternatív táplálék után kutatnak. Alkalmazkodnak a kialakult helyzethez, nemcsak a belvárost látogatják, hanem a külső városrészeket. Sokszor a szemetes mellett kukáznak – tette hozzá.

A varjúállomány a korábbi évekhez viszonyítva növekedésnek indult a baranyai megyeszékhelyen. A fészekleverés – ilyen történt korábban többek között a Kertvárosban – nem csökkentette számukat, hanem kisebb emelkedés tapasztalható. Míg korábban a belvárosban a vasútállomás környékén fészkeltek, most már megjelentek a Szabadság utca a Nagy Lajos király útja fáin is.

Kétmillió madarat számláltak össze

Nemrégiben fejezte be a tavalyi madárfaunisztikai adatok rendszerezését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportja. Az önkénteseik tavaly 3324 jelentést küldtek be számítógépes nyilvántartásuk számára. A terepbejárások 207 baranyai település közigazgatási területét érintették. A felmérések során 208 madárfaj előfordulását bizonyították. A megfigyelt madarak száma több mint kétmillió példány volt. A ritkának számító fajok közül az alábbiak kerültek a távcsöveik elé: füles vöcsök, énekes hattyú, kis hattyú, vörösnyakú lúd, mandarinréce, fakó rétihéja, parti lile, kis póling, gulipán, szerecsensirály, kis csér, kis légykapó, kis őrgébics.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában