élelmiszermentés

2020.09.16. 17:30

Jó helyre kerülhet az el nem adott étel

Egyre több szervezet tud kapcsolódni a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházi mentéséhez, amellyel egyrészt csökkentik az élelmiszer-pazarlást, másrészt ezzel az üzletekben keletkező feleslegek jó helyre kerülhetnek.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Már tizenöt olyan baranyai szervezet van, amely részt vesz a Magyar Élelmiszerbank Egyesület áruházi élelmiszermentő programjában, amely által a szervezetekkel kapcsolatban álló rászorulók naponta kaphatnak az üzletek közeli lejáratú, így gyakorlatilag a kereskedelemben feleslegessé vált élelmiszereiből. Baranya megyében már az összes Tesco és Aldi áruház, valamint a pécsi Metro is csatlakozott a kezdeményezéshez, az áruházak elsősorban pékárut, zöldséget és gyümölcsöt adnak át, amit az átvevő szervezeteknek még aznap ki kell osztaniuk.

A Kistótfalui Polgárőr Egyesület tavaly óta vesz részt az élelmiszermentő programban, és mára 65 önkéntessel hét településre szállítanak rendszeresen az áruházaktól kapott élelmiszerből. Koch Irén, az egyesület elnöke elmondta, a legnehezebb feladat az, hogy minden településen megtalálják azokat a lakókat, családokat, akiknek a legnagyobb segítségre van szüksége, de ebben viszont már van tapasztalata, kialakult gyakorlata, hiszen a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász önkénteseként évek óta részt vesz az élelmiszermentésben.

– A családsegítő szolgálat és a polgármesterek is nagyon segítőkészek, hogy eljuttathassuk az élelmiszereket a leginkább rászorultabbakhoz. Sokszor előfordul olyan is, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű árut hozhatunk az élelmiszerbanktól, ilyenkor a szállításban jellemzően a pécsi Katolikus Karitász vezetője, Besenczi Zsolt segít nekünk – mondta Koch Irén.

Még több áruház is csatlakozhat

A mentés hatékonyságát segíti, ha jó kapcsolat van az áruház és az átvevő szervezet között, illetve az élelmiszer kiosztása is akkor megy igazán jól, amikor a szervezetnek van tapasztalata a kiosztásban, és akkor nagyobb a hatása, ha hosszabb távon tudja élelmiszerrel segíteni az arra rászorulókat. – Ha jól tud együttműködni az áruház és a szervezet, és a civilek jól osztják az élelmiszert, akkor nincs különös ok a lecserélésre, tehát hosszú távon dolgozunk együtt. Reméljük, hogy a többi lánccal is mielőbb el tudunk kezdeni együttműködni, részünkről ennek nincs akadálya, és akkor több szervezet számára is megnyílik a lehetőség az áruházi élelmiszermentésre – mondta Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkatársa.

Jó, ha van már tapasztalatuk

Az áruházi élelmiszermentésben részt vevő szervezetek helyben döntik el, hogy kiknek osztanak, kiket tekintenek leginkább rászorulónak. Azt is ők döntik el, hogy milyen rendszerességgel frissítik a kedvezményezettek listáját. Sok feltételnek kell azonban megfelelni ahhoz, hogy valamely szervezet részt vehessen a programban. Egyrészt a szegénység csökkentéséért vagy a társadalmi integrációért dolgozzon, végezzen szociális munkát, legyen nyitott arra, hogy a mindenkori legrászorulóbbaknak osszon élelmiszert, és ennek megfelelően dinamikusan alakítsa az osztási listáját. Mindemellett szükség van egy szállító járműre, raktárra, osztási helyre, hűtőkapacitásra, higiéniai előírások betartására, és elegendő emberre az osztáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!