Szüret

2020.09.28. 11:48

Már az oportó szedését is rövidesen befejezik

Az egyik legszebb arcát mutatja és persze a legtöbb munkát adja ebben az időszakban a szőlő.

Zs. K.

Szekszárd, 2012. szeptember 17. Merlot szõlõfajtát szüretelnek a szekszárdi szõlõhegyen 2012. szeptember 17-én. Szekszárd és a környezõ tizennégy település alkotja a szekszárdi borvidéket, ahol 2100 hektáron kékszõlõt, 450 hektáron fehérszõlõt termesztenek. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Forrás: MTI

Fotó: Kálmándy Ferenc

Az időjárás eddig kedvezett a szüretnek, a dolgozók és a gépek is megfelelő ütemben tudták végezni a munkát. A gazdák a hétvégén kicsit tartottak attól, hogy a lehűléssel együtt jön a csapadék is, de szerencsére eső nem akasztotta meg a munkát. Már a Villányi borvidéken is összeértek a fajták szedésével, vagyis szedik az olaszrizlinget, merlot-t, a syrah-t és az oportót is, ez utóbbi szüretelését hamarosan be is fejezik. A cabernet franc és a cabernet savignon szedése pedig októberben esedékes. A Villányi borvidéken szüretelt fajták közül a legnagyobb mennyiségben oportót szüretelnek, a legnagyobb területen pedig cabernet savignon van.

– Már szinte mindent szednek a termelők a szőlőhegyen. Nagyon jó paraméterekkel rendelkeznek a betakarított szőlők, szerencsére csak pozitívumot hallottunk, sőt a korai érésű fajtákból készült primőr rozék, iilletve egy két primőr illatos fehér bor már forgalomba is került és egy-két tétel már el is fogyott a piacról – mondta Nagy Gergely, a Villányi borvidék hegyközségi titkára.

A mennyiség átlagosnak mondható, az idén ugyanis a térségben megszokott 700 milliméter helyett 350–400 esett, de a minőségre viszont nincs panasz és ez mindent kárpótol, nagyon jó sav- és cukortartalommal rendelkeznek.

– Elégedettek lehetünk, és már csak abban kell bízni, hogy az elkövetkezendő időszak kedvező legyen értékesítési szempontból, hogy ezekből a jó minőségű szőlőkből készült borokat el is tudják adni majd a termelők – tette hozzá Nagy Gergely, utalva a járvány újabb hullámára.

Bekapcsolódnak a gépek is a munkába

A kézi munkaerő hiánya egyre nagyobb gondokat okoz a mezőgazdaságban, és főleg a nagy pincészetek közül egyre többen élnek a gépi szüret lehetőségével. A kézi szüret aránya még mindig 80–90 százalékban van a Villányi borvidéken, de elképzelhető, hogy az elkövetkezendő években ez az arány inkább a kombájnos szüret irányába fog tolódni. A technológia fejlett, nagyon kíméletes szüretet lehet a modern kombájnokkal végezni, ugyanakkor a prémium szőlők szüretelését továbbra is ládás szedéssel végzik.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!