HPV

2020.09.18. 11:30

Oltják a lányokat a méhnyakrák kialakulásának megelőzése érdekében

A méhnyakrák kialakulásának megelőzésében kulcs­szerepet betöltő HPV elleni ingyenes védőoltást e hét közepéig igényelhették a hetedikes lányok szülei az iskolákban – tavaly a jogosultak csaknem kilencven százaléka élt a lehetőséggel.

Wald Kata

Fotó: H. BARANYAI EDINA

A hét közepéig, szeptember 16-ig nyilatkozhattak a hetedik osztályos lányok szülei, hogy igénylik-e gyermeküknek a méhnyakrák kialakulásának megelőzésében kulcsszerepet betöltő HPV elleni védőoltást. – A tavalyi tanévben, Baranya megyében 120 iskolában összesen 1428 tanuló, azaz a jogosultak 83,2%-a részesült az ingyenes oltásban – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Az oltások tekintetében a mostani tanév sem hoz(ott) változást, a koronavírus-járvány nem befolyásolja a kötelező vagy önkéntes oltások, kötelező szűrővizsgálatok rendjét.

Az állam által biztosított, térítésmentes HPV elleni védőoltást az iskolaorvos és az iskola­védőnő feladata felajánlani minden jogosult számára. A védőoltás önkéntes, annak beadásához a szülő, vagy gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges. A Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályai segítségével minden iskola-egészségügyi szolgáltatójához eljutott a „szülői nyilatkozat”, amit kitöltve szeptember 16-ig kellett az iskolába visszajuttatni. Az első oltás beadására októberben kerül sor.

– A HPV megelőzése akkor a leghatásosabb, ha a leányok 9–15 éves korban részesülnek védőoltásban. Ebben a korosztályban a védettség eléréséhez fél éves időközzel beadott két oltásra van szükség, melyet a 7. évfolyamba járó leányok a tanévben ősszel és tavasszal kapnak meg. Akik az első oltás idején már betöltötték a 15. életévüket, három oltásból álló sorozat szükséges a védettség kialakításához. Fontos tudnivaló, hogy hosszú távon a HPV elleni védőoltás és a rendszeres méhnyakszűrés biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen – közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Kiemelten fontos a rendszeres szűrés is

A HPV elleni védőoltás és a rendszeres méh­nyakszűrés biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen – hangsúlyozzák a szakemberek. Az állam ezért mindkét területen igyekszik megadni a támogatást: a HPV elleni oltás térítésmentesen elérhető, míg a méhnyakszűrés könnyebb elérhetőségét a területi védőnők is segítik. A nép­egészségügyi célú méh­nyakszűrést vállaló körzetek száma Baranyában is folyamatosan emelkedik, így egyre több helyen válhat elérhetővé a szolgáltatás a szűrési célcsoportba tartozó nők számára a lakóhelyhez közel. A védőnői képzésbe a népegészségügyi célú méhnyakszűrés tantárgyként a 2014/15-ös tanévtől épült be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!