közlekedési anomália

2020.09.13. 07:00

Tiltják, de továbbra is tekernek a Ferencesek utcáján

A tiltás ellenére továbbra is bicikliznek a felújított Ferencesek utcájában. Pár napja tíz perc alatt öt biciklist és egy kismotorost számoltunk össze, akik két keréken közlekedtek a díszburkolatú sétálóutcában.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A baranyai megyeszékhely dimbes-dombos terepviszonya nem a legideálisabb a kerékpározók számára, de az elmúlt években mind többen pattannak biciklire, ami részben annak is köszönhető, hogy egyre több külföldi egyetemista tanul a városban.

– Évről évre emelkedik a biciklieladás a boltunkban. A legtöbben 100-150 ezer körüli kerékpárt vásárolnak, míg a külföldi egyetemisták használtakat vesznek. A kerékpárvásárlás a korlátozások ideje alatt sem csökkent, mivel a konditermek zárva voltak, így a futás mellett ez a sportolási lehetőség maradt az embereknek – mondta lapunknak Pavlik Rebeka, a Nagy Lajos király úti kerékpárbolt alkalmazottja.

Mivel egyre többen választják a kerékpározást, így nem ritka, hogy a szűk belvárosi utcákban a biciklisek és a gyalogosok között konfliktus alakul ki. Az elmúlt években baleset is volt már a Király utcában, a Ferencesek utcájában, ahol biciklis ütött el gyalogost. A vita a napokban újra fellángolt, mivel a felújított Ferencesek utcájában tiltótáblákat helyeztek ki, hogy az utcán kerékpározni nem lehet, vagy tolva közlekedhetnek, vagy kerülnek az alsó utcákon. Ottjártunkkor tíz perc alatt öt biciklist és egy kismotorost számoltunk össze, akik a tiltás ellenére is két keréken közlekedtek a Ferencesek utcájában.

– Nem azzal van baj, hogy az utcán tekernek, hanem inkább az a gond, hogy száguldoznak, vagy amikor az egyetemisták egymás mellett haladnak, nem törődnek azzal, hogy mások is közlekednek az utcán. Véleményem szerint a kerékpározók és a gyalogosok elférnek egymás mellett, ha odafigyelnének egymásra és kulturáltan közlekednének – mesélt a kialakult helyzetről az egyik Ferencesek utcájában lévő üzlet tulajdonosa, aki megkért minket, hogy ne írjuk ki a nevét, mivel nem szeretné a kerékpározó társadalmat magára haragítani.

Ötven aláírás gyűlt eddig össze

Aláírásgyűjtésbe kezdett Lantos János, a Ferencesek templomának kántora, hogy a kihelyezett tiltótáblákat távolítsák el. Közel ötven aláírást gyűjtött eddig össze, de még továbbiakra is számít, amit a városházán szeretne leadni. A kántor 2006-ban decemberében balesetet szenvedett, a Lánc utcánál a zebrán ment volna át, amikor egy autó elütötte. Súlyos sérülésekkel került kórházba, maradandó károsodása maradt. Epilepsziás rohama miatt se autót, se motort nem vezethet, így maradt számára a kerékpár. A Király utcai lakása és a Ferencesek utcája között nap mint nap kerékpárral közlekedik, de eddig nem volt gond, és nem érti, miért kell tiltani a biciklizést ezen a részen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában