bűnügyi körkép

2020.09.27. 07:00

Több a testi sértés, de kevesebb a betörés

Jelentősen nőtt a testi sértések és a garázdaságok száma tavaly a korábbi esztendő adataihoz képest, kevesebb volt viszont a lopás, illetve a lakásbetörés Komlón. A rendőrkapitányság közbiztonsági helyzetéről tartott beszámolóját csütörtökön tárgyalta a képviselő-testület.

Wald Kata

Fotó: Matey István

Több mint a duplájára, az előző évi 355-ről 857-re emelkedett tavaly a regisztrált bűncselekmények száma Komlón a város közbiztonságáról szóló rendőrségi beszámoló szerint, amelyről tegnapi ülésén tárgyalt a képviselő-testület. A jelentős növekedés oka egy társasházak sérelmére elkövetett csalássorozat – mint ismeretes, 170 millió forintot sikkasztott egy közös képviselő.

A városban a közterületen elkövetett, valamint a kiemelten kezelt bűncselekmények száma azonban csökkent – a Komlói Rendőrkapitányság illetékességi területén emberölés, valamint embercsempészés miatt nem indult eljárás az elmúlt esztendőben.

A testi sértések száma a tavalyelőtti tizenegyről csaknem a duplájára, 21 esetre emelkedett 2019-ben Komlón, ezen belül a súlyos testi sértések száma is jelentős növekedést mutat: a korábbi hatról tizenhatra. A városban elkövetett garázdaságok tekintetében is, az előző évi hét esethez képest emelkedés látható – 15 bűncselekmény történt tavaly. Pozitív változás viszont, hogy az elmúlt tíz évben nem volt olyan alacsony a lopások, valamint a lakásbetörések száma Komlón, mint 2019-ben. Kiemelendő az is, hogy személygépkocsit nem tulajdonítottak el és nem is törtek fel a városban.

A közlekedésbiztonsági helyzetet tekintve viszont romlott a statisztika: a közúti közlekedés biztonságának javítása érdekében tett intézkedések ellenére emelkedett a személyi sérüléssel járó balesetek száma, a tavalyelőtti hatvanegyről százegyre. A fő ok továbbra is a gyorshajtás, illetve a kanyarodási és az elsőbbségi szabályok be nem tartása. A gyalogátkelőhelyek közlekedési rendjének fenntartása érdekében folyamatosan tartanak ellenőrzéseket a rendőrök – ezek során számos esetben történt szabálysértés miatt felelősségre vonás a tavalyi év során.

Kiemelt figyelmet kap a megelőzés

A bűn- és a baleset-megelőzéssel kapcsolatos tevékenységekre minden évben kiemelt figyelmet fordít a Komlói Rend­őrkapitányság. Ezen belül is például megkülönböztetett hangsúlyt fektettek az elmúlt évben a nők, gyermek- és fiatalkorúak, idősek, turisták, fogyatékkal élők áldozattá válásának megelőzésére, védelmi mechanizmusaik fejlesztésére, valamint az érintettek szubjektív biztonságérzetének fokozására.

Az aktuálisan megjelenő, elsősorban időseket célzó módszerekről – mint például unokázós csalás vagy trükkös lopás – tartottak előadásokat, valamint egyebek mellett szóróanyagokat helyeztek el a városi kórházban, illetve a rend­őrkapitányság illetékességi területéhez tartozó orvosi rendelőkben.

Számos bűnmegelőzéssel kapcsolatos programot is rendeztek az általános és középiskolákban a tavalyi év során – különféle előadásokat, foglalkozásokat tartottak, kisfilmeket vetítettek, rajzpályázatokat, vetélkedőket hirdettek az ifjúságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!