fejlesztés

2020.10.31. 10:30

Átadták a mohácsi Deák teret

Átadták pénteken a mintegy 850 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásból átépített Deák teret, valamint a Busóudvar új, interaktív elemeket is felvonultató kiállítását. Az ünnepélyes alkalomról a főszereplők, a busók sem hiányozhattak.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Mohács, 2020. október 30. Táncelõadás a megújult mohácsi Deák tér átadásán 2020. október 30-án. Egy több mint 850 millió forintos beruházás eredményeként újították fel és építették át a busójárás központi színtereit, s szereztek be a rendezvények színvonalát emelõ eszközöket a Duna-parti városban. MTI/Sóki Tamás

Fotó: Sóki Tamás

Ugyan a következő busójárásra még jövő februárig várni kell, aki pénteken délelőtt Mohács belvárosában járt, egy kicsit belekóstolhatott a télűzés hangulatába.

A Deák tér ünnepélyes avatására ugyanis a maszkások is hivatalosak voltak, nem különben a sokac lányok – szép számban meg is érkeztek az esemény kezdetére a busóudvarból indulva a belvároson át.

A mintegy 850 millió forintos, vissza nem térítendő létesítményt Hargitai János országgyűlési képviselő, Őri László, a megyei közgyűlés elnöke és Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere adta át.

A Deák tér az egyik igen fontos színtere a busójárásnak, ugyanis a vendégek számára itt működik az ételudvar. A park állapota, és a szükséges közművek hiánya miatt azonban a terület teljes rekonstrukciója elengedhetetlenné vált.

A fejlesztés révén a Deák tér valódi rendezvénytér funkciót kapott, mely nem csak a Busójárás, hanem egyéb programok lebonyolítására is alkalmassá vált. A téren egy nagy méretű vízmedencét is kialakítottak úgy, hogy rendezvények idején, kiürítve nézőtérként is szolgál. A parkot árusító sáv övezi a kitelepülő vendéglősök árusok számáras áram-, víz- és szennyvíz-csatlakozási lehetőséggel. A Hősi emlékmű keleti és nyugati oldalára mobil színpad építhető.

A tér a hétköznapokon városi közparkként élvezhető, a burkolt felületeket épített virágkeretekés mobil virágládák színesítik. A tér új éke, a keleti oldalon felállított Busók ördögkeréken elnevezésű szoborcsoport Trischler Ferenc szobrászművész munkája. A most zárult beruházás részeként a Busóudvarban a 21. század elvárásainak megfelelő technikai fejlesztések valósultak meg, ennek megfelelően az új kiállítás immár interaktív elemeket is tartalmaz.

A Busójárás színvonalát javító eszközöket is vásároltak, többek között egy negyven négyzetméteres ledfalat, lefedhető színpadot, valamint modern hang- és fénytechnikai berendezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában