főzőolimpia

2020.10.11. 15:30

Bográcsban rotyogtak a nemzetiségek ételei Hosszúhetényben

Csorba, marhapörkölt és lecsó is készült szombaton a hosszúhetényi sportpályán. Nem is érdemes ezen csodálkozni, hiszen Nemzetiségi Ízkavalkádot rendeztek ott, ebből az alkalomból készültek a finom ételek.

M.R.

a20201010_nemzetközi gasztronomiai ízfesztivál_Hosszuhetény_LL_DN

Fotó: Laufer László

Javában rotyogtak már az ételek a bográcsban, amikor szombaton megérkeztünk a település sportpályájára. Hét csapat serénykedett a tűz körül, természetesen mindenhol valami más készült, a magyaros finomságokon kívül horvát, szerb és roma specialitásokkal is találkoztunk. Amíg az egyik helyen a savanyú csorba leves gyöngyözött, a másiknál a csevap sült a grillen. Annyi közös azért volt az ételekben, hogy mindegyik remekül nézett ki, és már az illatuk is meghozta az étvágyat.

Az egyik helyi csapatnál hagyományos marhapörkölt készült, ahogy elmondták, arra az időkre szerettek volna visszaemlékezni ilyen módon, amikor még szinte minden hosszúhetényi marhát tartott az udvarán. Különleges fűszerezést nem használtak, hiszen a ragu anélkül is finom. A pörkölt persze galuskával az igazi, így az sem maradhatott el mellőle.

A marhapörkölt mellett egy másik bográcsban pedig lecsó készült, amelynek érdekessége az volt, hogy csirkehús is került bele a paprika, paradicsom és hagyma hármasán kívül. A lecsó alapja a zsír volt, és nem az olaj, a pikáns ízt pedig a csípős paprika adta az ételnek, ezen kívül csak só került bele. Főzés közben azt is megtudtuk, hogy keverni igazából nem is kell a lecsót, elég csak forgatni a bográcsot. A szaftos ételt a házilag készült, frissen sült cigány kenyérrel kínálták, amely egy lisztből, vízből és élesztőből álló tészta. Jól látszik tehát, hogy ezen a programon mindenki megtalálta azt az ételt, ami neki a leginkább ízlik, és abból természetesen kóstolót is kaphatott.

 

A nap persze nemcsak a főzésről szólt, hiszen számos érdekes programmal várták ezen kívül az érdeklődőket. Veterán járművek is érkeztek a sportpályára, ezeket a kicsik és nagyok is kíváncsian nézegették. A délután folyamán tartottak különböző gyerekfoglalkozásokat és táncos műsorokat is, fellépett például a Hosszúhetényi Népi Együttes és a Magyaregregyi Hagyományőrző Egyesület is. Török András Papp Tünde ultrafutót faggatta a színpadon erről a speciális sportágról, a napot pedig Pál Dénes fellépése zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!