Újjászületés

2020.10.21. 19:00

Felújítják a leégett szászvári faluház konyháját

Egy év telt el azóta, hogy a frissen felújított önkormányzati panziónak és vendéglőnek is helyet adó faluház leégett.

Wald Kata

A szászváriak életében központi szerepet betöltő szálláshelyből és az alatta lévő étteremből – ahol az óvodások, iskolások számára is főztek, illetve ahonnan bonyolították a felnőtt szociális étkeztetést – a tavaly október 8-i tűzvész következtében szinte semmi nem maradt.

Akkor, az épület maradványainak állagát a szászváriak összefogásával sikerült megóvni: még a tél beállta előtt önkéntesek segédkeztek a födémre hullott törmelék eltávolításában, és akkor került a fólia is a tetőre, ami azóta is megakadályozza a beázást.

Az elmúlt egy évben folyamatosan kereste a lehetőségeket az épület újjáépítéséhez az önkormányzat – a képviselő-testület a legutóbbi ülésén úgy döntött, a kőművesmunkákat elkezdik, belevágnak a konyha felújításába. A köz­étkeztetést ugyanis jelenleg a bölcsőde nem erre a kapacitásra tervezett konyhájából oldják meg, ennek az átmeneti állapotnak szeretne véget vetni az önkormányzat.

– A faluház teljes helyreállításának költsége 250 millió forintra tehető. A szükséges kiviteli tervek egy része elkészült, és pályázati támogatásban is bízik még a település, amelynek eredményhirdetése ez év végére várható – tájékoztatta lapunkat Vidák Krisztina, Szászvár polgármestere. A konyha működőképessé tételével azonban nem várnak tovább – amíg nem érkezik támogatás, próbálja saját forrásaiból finanszírozni a munkálatokat a település.

Vidák Krisztina elmondta, a biztosító az önkormányzat kártérítésre vonatkozó kérelmét többszöri beadvány ellenére is elutasította, ezért hamarosan pert indítanak a társaság ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!