avatás

2020.10.15. 20:13

Időseket ápolnak a most átadott új épületrészben Bólyban

Nyolc új szobát alakított ki saját forrásaiból az önkormányzat a gondozási központ ápolásra szoruló, idős betegei számára – az új részleg ünnepélyes átadására csütörtökön került sor.

Wald Kata

A régi óvoda átalakításával egy új épületszárnnyal gazdagodott a Bólyi Integrált Szociális Központ: az önkormányzati forrásból kialakított nyolc új kétágyas szobában a gondozási központ ápolásra szoruló idős betegeinek ellátását biztosítják – a beruházás átadó ünnepségét csütörtökön tartották.

– Már az óvoda új épületbe költözésekor megfogalmazódott a terv, hogy az 1800-as évek végén épült ingatlanban a gondozási központnak egy új részlege kap helyet, munkálatok megvalósítását azonban csak télre tervezte az önkormányzat

– vázolta a beruházás részleteit Hárs József, Bóly polgármestere. A koronavírus-járvány azonban közbeszólt – bár az intézmény egyetlen lakója se kapta el a fertőzést, az elkülönítést szükség esetén lehetővé tevő helyiségek kialakítása időszerűvé vált, ezért előre hozták a fejlesztést. A mintegy 50 millió forintos beruházás során négy hajdani óvodai csoportszobából nyolc lakószobát alakítottak ki, akadálymentes mellékhelyiségekkel ellátva, mindezt egy fedett átjáróval összekötve a gondozási központtal. A régi bölcsődében az idősek nappali foglalkoztatója kap helyet és további fejlesztéseket is tervez a város: az utca­fronti épületrészt nyugdíjasházzá alakítanák.

- A családok számára – amelyek 2010 óta a kormány gondolkodásának fókuszában állnak – fontos, hogy az idős szülőknek, nagyszülőknek megfelelő ellátást biztosítsanak. A bólyi intézmény várólistáján több mint 120-an szerepelnek – az igényekre reagál ezekkel a fejlesztésekkel a város, és példaértékű gazdálkodását mutatja, hogy mindezt önerőből teszi – méltatta a beruházást Hargitai János, országgyűlési képviselő.

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte, Bóly egy olyan település, amely minta lehet a megyében élők számára: jövőt mutat a fiataloknak, és méltó módon gondoskodik az előttünk járó nemzedékről.

Megújult a konyha

A „Zöld város kialakítása Bólyban” projekt keretében a felújított Erzsébet étterem átadására is csütörtökön került sor. A megújult konyha 600 adag étel főzésére alkalmas. Mintegy 82 millió forintos beruházáshoz 80,6 millió forint támogatást nyert az önkormányzat. A fennmaradó részt és a projekthez kapcsolódó egyéb szükséges elemeket (pl.: konyhatechnológia, berendezése) a város saját forrásból biztosította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!