Nyertesek

2020.10.29. 11:30

Lesz eszköz, kellék a vidéki programokhoz

Civil szervezetek kaptak támogatást a Magyar Falu Programban, több nyertes pályázat is született.

M. R.

20200902 Budapest Belvárosi Sörfesztivál Fotó: Markovics Gábor (MG) Ripost

Fotó: Markovics Gábor

Az országban csaknem 1600 civil szervezet nyert forrást a Magyar Falu Programon belül működő Falusi Civil Alapból összesen ötmilliárd forint értékben, számos baranyai egyesület is sikerrel pályázott. Az érintett szervezetek választhattak, hogy ingatlanfejlesztésre, gépjármű-beszerzésre, egyéb eszköz beszerzésére vagy programok, rendezvények megvalósítására pályáznak. A Hidasi Tájházért Egyesület csaknem egymillió forintot nyert a pályázaton, ők eszközbeszerzésre fordítják ezt az összeget.

– Szervezetünk hagyományőrző és közösségépítő programok szervezésével is foglalkozik – tudtuk meg Hitter Istvántól, a Hidasi Tájházért Egyesület elnökétől. – A pályázati összeg segítségével most az ezek lebonyolításához szükséges eszközöket tudjuk beszerezni.

Ahogy az elnök elmondta, az idei év kivételével eddig mindig megszervezték a nagy népszerűségnek örvendő Kardoss Fesztivált, Kardoss Kálmán, egykori főispán emlékére. Közös ebéd és kulturális műsorok is várják ilyenkor a település apraja-nagyját, de ennek megszervezéséhez az egyesületnek számtalan eszközre van szüksége, amivel eddig nem rendelkezett. Az önkormányzat segített nekik, és bár az ő támogatásuk továbbra is szükséges lesz, most már a szervezet saját konyhai eszközökkel tudja megoldani a főzést, és a sörpadokat is ők biztosítják.

Korszerű polgárőrirodát alakítanak ki

A Gödrei Polgárőr Egyesület nagyjából hatmillió forintos támogatást nyert a programban, amit egy ingatlan felújítására fognak költeni. Ahogy Góth Zsolttól, az egyesület elnökétől megtudtuk, az önkormányzattól kaptak nemrég egy épületet, amely azonban korszerűsítésre szorul, és ezt most meg is tudják valósítani. A felújított polgárőrirodával a szervezet munkája még hatékonyabb lehet, hiszen lesz egy hely, ahol tárolni tudják eszközeiket, télen pedig a szolgálatban lévő polgárőrök meg tudnak melegedni a fedett térben. Az egyesület egyébként a település közbiztonságának javítása mellett az időseknek is aktívan segít, gyógyszert- és ebédet is szállítanak nekik szükség esetén.

Fontos szerepe van a szervezeteknek

Az önkormányzatok és az egyházak mellett a falusi civil szervezetek is kulcsszerepet játszanak a kistelepülések életében, ők a közösségi élet motorjai. A kormány éppen azért próbálja segíteni pályázati kiírásokkal a tevékenységüket, így közösségépítő szerepüket még hatékonyabban tudják betölteni. Az ötezer fő alatti településeken működő civil szervezetek számára egyébként a Falusi Civil Alap mellett a Nemzeti Együttműködési Alap kiírásai is rendelkezésre állnak, amelyekben a 2021-es támogatási keret összesen több, mint kilencmilliárd forint. A szakmai és működési pályázatokat már ki is írták, november 12-én pedig az egyszerűsített pályázatok is megjelennek, érdemes lesz tehát ezeket is böngészni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában