Ez igen!

2020.10.28. 10:45

Rangos díjjal ismerték el a PTE díszdoktora, Buzsáki György munkáját

Az Idegtudományi Társaság (Society for Neuroscience -SfN) legrangosabb díját, a Ralph W. Gerard Díjat október 26-án Buzsáki Györgynek ítélték oda Washingtonban.

bama.hu

A modern idegtudomány számos elmélete fűződik Buzsáki György nevéhez, aki a New York-i Egyetem idegtudományi professzora, és a világ leggyakrabban idézett idegtudósainak 1%-ba tartozik.

Az ideghálózatok szerveződését és működését kutató tudós 1974-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen.

„Minden ideköt, mindent, amit tudok, itt szedtem össze. Fantasztikus időszak is volt ez, Grastyán Endre professzor vezetése alatt egy jó kis munkacsoport alakult ki„ -tudhatjuk meg a PTE UnivTV 2014-es interjújából.

Buzsáki számos tudományos társaság és folyóirat tagja, mint a Magyar és az Amerikai Tudományos Akadémia. Innovatív kutatásai révén számos komoly díjat nyert el, többek között az agykutatók „Nobel-díjával”, ún. Agy-díjjal (The Brain Prize) jutalmazták tevékenységét 2011-ben.

A Pécsi Tudományegyetem 2017. szeptember 1-jén, a Magyar Felsőoktatás Napján díszdoktori címet adományozott Buzsáki György agykutatónak.

„Megtiszteltetés, hogy 2020-ban Buzsáki Györgynek adományozhatjuk a Gerard díjat„ -mondta Barry Everitt, az SfN elnöke. „Az agyi ritmusokkal és a neurális kódolással szóló kapcsolatos úttörő munkája alapjaiban formálta az agyi információfeldolgozásról alkotott elméleteinket.”-olvashatjuk az SfN tegnapi sajtóközleményében. A Raplh W. Gerard Díjat 1978 óta évente ítélik oda egy meghatározó idegtudósnak, tudományos pályájuk és kimagasló életművük elismeréseként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában