Lehetőség

2020.11.23. 08:50

Az ízekre építhet a megye és Pécs is

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Az Európa Gasztronómiai Régió címet 2016-tól 2022-ig tizennégy régiónak ítélték oda tizenkét országból, mellyel olyan közösségeket tüntetnek ki, akik fontosnak tartják a helyi gasztronómia, italok, mezőgazdasági termékek, kulturális és természeti értékek bemutatását, megőrzését.

Tavaly a megtisztelő címet a görögországi Dél-Égei-szigetek és az erdélyi Nagyszeben viselhette.

Kovács Dezső egyetemi tanár és Lokodi Ákos gasztronómiai tanácsadó úgy gondolták, hogy ennek a kritériumnak teljesen megfelel Pécs és Baranya megye. A kezdeményezésükhöz csatlakozott a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, civil szervezetek, vállalkozók és baranyai polgármesterek.

Idén április óta több videókonferenciát, megbeszélést tartottak. A 2024-es Európa Gasztronómiai Régió címre a pályázóknak az ajánlatot jövő év elejére kell elkészíteniük, amit egy nemzetközi szervezet bírál el. A baranyai gasztronómia népszerűsítésére létrehoztak egy honlapot, a baranyagastro2024.hu oldalt, ahol számos kulturális, történelmi, gasztronómiai értéket gyűjtöttek össze a megyéből.

A nyitóoldalán József főherceg gondolata fogadja a látogatókat, ami az 1941-ben megjelent dunántúli vármegyéket bemutató kötetből származik. Baranyáról a főherceg így ír: Isten­ áldotta vidék. Mindene van, ami kívánatos, értékes lehet az ember előtt. Vannak hatalmas, aranykalászt ringató térségei. Kiterjedt dombvidékei. Virágtól ékes mezőségei.

Megyénkben több nemzetiség él együtt évszázadok óta, ami a helyi gasztronómiát színesíti. Megemlíthetjük itt többek között a sváb gőzgombócot, a cigány lecsót, a sokac babot, de a bor szerelmesei sem maradnak szárazon, ha Baranyába látogatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában