Döntések

2020.11.23. 11:30

Elkerülőút és látogatóközpont építésére is jön támogatás

Négy nagy projekt megvalósítása veheti kezdetét hamarosan Komlón – összesen mintegy 3,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a város a Magyar Közlönyben a napokban megjelentek szerint.

bama.hu

20200519 Berettyóújfalu M35-ös autópálya építése illusztráció Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

Mint azt Polics Józseftől, Komló polgármesterétől megtudtuk, a várost elkerülő út kialakítására összesen 1,6 milliárd forintot fordíthat az önkormányzat – a kormányzati támogatásból a Bétai elkerülőút valósulhat meg, amely a kőszállító teherautók által „gyűrt” belvárosi utak tehermentesítését szolgálná, ezen kívül a zaj- és légszennyezettség jelentős csökkentését is eredményezné. – További pozitívuma az útfejlesztésnek, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Bétai út kapcsolatával alternatívaként „menekülő” útvonalat is kínálna Kökönyös és a belváros között közlekedőknek – vázolta a polgármester a részleteket.

Egy szintén régóta várt beruházáshoz további 325 millió forint támogatást kapott a város, amelyből a megépülése óta csak foltozgatott, Kisbattyánba vezető útszakasz újulhat meg a körforgalomig. A projekt az útfelület felújítása mellett csapadékelvezetést és a buszmegállók rendezését is magában foglalja.

A város művészeti, kulturális egyesületei és civil szervezetei számára pedig egy új, kamarateremmel, próbatermekkel, közösségi helyiségekkel rendelkező „Kaptár” épülhet a Komlói Színház és a Közösségek Háza közötti területen, 635 millió forintból. A projekthez kapcsolódó beruházás során a városban működő kulturális csoportok, szervezetek juthatnak színvonalas otthonhoz, így a jövőben nem kell városszerte különböző termek, helyiségek után kutakodniuk, tevékenységeik folytatásához.

A kormányzati döntés értelmében további 900 millió forintot pedig egy új, 21. századi, interaktív látogatóközpont és kiállítótér kialakítására fordíthat a város – a József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény épületében kap majd helyet az új közösségi tér, a tetőtér beépítésével. A beruházás Komló turisztikai vonzerejének fejlődését szolgálja – a korábban indított, a helyi földtörténeti adottságok és a város kapcsolatát bemutató Dinó-projekt teljesedhet ki a fejlesztés eredményeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!