Krimi a színfalak mögött?

2020.11.27. 20:00

Feljelentéssel kezdte munkáját a ZSKN új vezére

A baloldali városvezetés új vezére feljelentést tett egy olyan céggel kapcsolatos ügyben, amelynek ügyvezetőjét néhány napja nevezték ki a Pécsi Országos Színházi Találkozó társügyvezetőjének. A feljelentést az érintettek alaptalannak tartják.

Bóka Máté

A balliberális városvezetés által a Zsolnay Kulturális Negyed élére küldött új ügyvezetőnek, Bleszity Péternek az egyik első ténykedése az volt az önkormányzat híresztelése szerint, hogy a POSZT kapcsán feltárt visszaélések alapján novemberben hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával büntetőfeljelentést tegyen a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A baloldali önkormányzat az Aktor nevű céggel kapcsolatban – amely szerződött a POSZT-ot szervező céggel (POSZF Kft.-vel.) – „színleltnek tűnő szerződést”, „törvénytelen” tao-támogatásokat emleget, de állításuk szerint tételesen nem számoltak el az adminisztrációs, szervezési költségekkel. Az átvilágító ügyvédcsoport tevékenysége alapján azt a vádat is megfogalmazták, hogy az Aktor ügyvezetői nemcsak a „POSZF-ban végzett munkájukért kapták meg a megbízási díjukat, hanem vállalkozóként további, milliós összegeket vehettek fel”.

A megvádolt cég visszautasította a gyanúsítgatásokat. Mint közölték, az Aktor Produkció Nonprofit Kft. és a POSZF Kft. együttműködésének célja a POSZT megrendezéséhez szükséges többletforrások biztosítása volt. Ezt a célt elérték, a korábbi tao-rendszeren keresztül pluszforrást teremtettek elő, amit a POSZT-ra fordítottak, ahogyan egyéb forrásokra is sikeresen pályáztak. Leszögezték, a cég tulajdonosai egyetlen fillér jövedelemre sem tettek szert, ezt a nonprofit gazdálkodási forma kizárja. A társaságot a NAV is vizsgálta, és a revízió nem találtak hibát. A Zsolnay Negyed ügyvezetőjének feljelentése minden alapot nélkülöz – emelték ki.

Ismeretlen tettes ellen nyomoznak

Az MSZP-közeli portál a hónap elején számolt be arról, hogy az ügyben emlegetett Aktor Kft. ügyvezetőjét választották meg társügyvezetőnek a POSZF Kft. élére, amelynek többségi tulajdonosa – a cégjegyzék szerint is – a Zsolnay Örökségkezelő Kft., melynek ügyvezetője tehát a feljelentést megtette.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egyébként arról tájékoztatott, hogy ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt rendeltek el nyomozást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!