mert olvasni jó

2020.11.19. 14:00

Lesz miket olvasni a zárvatartás alatt is

A Csorba Győző Könyvtár intézményegységei is bezártak a múlt héten életbe lépett kormányrendelet értelmében. Ez nem jelenti azt, hogy olvasnivaló nélkül maradunk, hiszen az online szolgáltatások tovább működnek, több településen pedig a házhoz szállítást is megoldották.

Mészáros Rita

2020.06.22. Pécs Újranyit a Tudásközpont. Minden könyvtári szolgáltatás újra igénybe vehető. A megfelelő távolság betartása érdekében 100 főben korlátozzák a Tudásközpontban egyszerre tartózkodó olvasók számát. Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

A könyvtárak a múlt héten bezártak, a könyvtárbuszok leálltak, és a kormányrendelet értelmében december 11-ig biztosan nem is indulnak újra. Ez azonban nem azt jelenti, hogy szolgáltatás nélkül maradunk a következő hetekben, több településen is megoldást találtak már a helyzetre. Fekeden például szombatonként a könyvtár elé várják azokat, akik kölcsönözni szeretnének. Csak meg kell mondani, mit szeretnénk olvasni, amit aztán a könyvtárostól megkapunk.

Hosszúhetényben az iskola tanulói továbbra is látogathatják a könyvtárat, a felnőtt olvasók azonban a kormányrendelet értelmében átmenetileg nem mehetnek az intézménybe. Ott éppen ezért bevezették a házhoz szállítást, a kéréseket e-mailban vagy telefonon jelezhetjük a könyvtár felé. Hasonló rendszert vezettek be egyébként Bólyban is.

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont is bezárta kapuit, így a helyben használat, a beiratkozás és a kölcsönzés bizonytalan ideig szünetel, online azonban több szolgáltatás is folyamatosan elérhető a nagy forgalmú intézményben. Az egyetemi polgárok a tanulmányaikhoz szükséges számos adatbázist, elektronikus folyóiratot és e-könyvet érnek el az interneten, a kari könyvtárak pedig lehetőséget biztosítanak a kölcsönzésre és visszavételre az oktatók, kutatók és hallgatók számára előre egyeztetett időpontban a kari épületekben, a könyvtári tereken kívül. A Csorba Győző Könyvtárban pedig jelenleg dolgozzák azt ki, hogy milyen szolgáltatások lesznek elérhetők, ezekről az intézmény honlapján adnak majd részletes tájékoztatást.

Meghosszabbították a kölcsönzéseket

A Csorba Győző Könyvtár arra hívta fel az olvasók figyelmét, hogy a harmincnapos zárvatartás ideje alatt lejáró olvasójegyeket és kölcsönzéseket egységesen meghosszabbították egy hónappal. A november 11. előtt lejárt kölcsönzéseket pedig mi magunk is meghosszabbíthatjuk az olvasói fiókban, vagy ügyeleti időben a chatszolgáltatáson és telefonon is. A könyvtár késedelmi díjat a zárvatartás alatt nem számít fel, és abban az esetben, ha már korábban keletkezett késedelmünk, akkor a tartozást online is rendezhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!