arckép

2020.11.29. 15:30

Mindig vízközelben marad Domenico De Blasio

Pécs Két évtizede a pécsi vízilabda meghatározó alakja Domenico De Blasio, aki hosszú időn át a csapat erőssége volt, négy éve pedig az OB 1-es szakosztály vezetője. Emellett a város legnagyobb vízi létesítményének, a Hullámfürdőnek is az igazgatója. A sportembert a jelen és a közeljövő pécsi vizes érdekességeiről kérdeztük.

Mészáros B. Endre

– A sport hogy kezdődött?

– Versenyszinten a tenisszel. Majd úszni jártam a TÁSI-ba, de rettentően untam a hajnali edzéseket, így lett belőle vízilabda negyedszázadon át.

– Honnan az olaszos név?

– A nagypapám érkezett Nápoly mellől a II. világháború végén, az ott élő rokonokkal máig tartjuk a kapcsolatot. S visszük tovább a vérvonalat, apukám Antonio, az én nevem Doemenico, a gyerekeim pedig: Massimo, Manolo és Maddalena. Amikor három évig kint játszottam Genoa melletti és torinói csapatokban, hivatalosan is olasznak számítottam.

– A Hullámfürdőbe aki úszni jár, az az edzésekre panaszkodik, aki meccsekre, versenyre készül, azt az úszkálók akadályozzák. Létezik erre megoldás?

– Régi probléma ez, magam is a város uszoda helyzetéről és a fejlesztési lehetőségekről írtam a diplomamunkámat. Fél évszázada téma egy új uszoda építése, a Hullámfürdőt azóta tekintik átmeneti megoldásnak, így a nagy álmok közt mindig elmarad a létesítmény igénybevétel szerinti korszerűsítése. Holott az év 360 napján, napi 15,5 órában nyitva vagyunk, rengeteg szolgáltatással, gyógyászati, tömeg- és versenysport feladatokkal.

– Sikerült a csendesebb járvány időszakban a fürdőben valamilyen beruházást megvalósítani?

– Nekiláttunk az aula rendbetételének, a három szaunából kettőt felújítunk, valamint az edzőtermet korszerűsítjük. A szabadban pedig átépítjük a játszóteret és lábtengó, valamint strandröplabdapálya is készül. Továbbá az a terv, hogy kint is lesz gyerekpancsoló.

– Miként értékelné a vízilabdacsapat helyzetét hazai összevetésben?

– A nemzetközi szereplésre nemigen van esélyünk, de a meccseink teltházasak. A csapat átlagéletkora a harmadik legfiatalabb az első osztályban és szerethetően, szépen játszik a csapat.

– Beugrik még olykor játszani?

– Legfeljebb kapura dobálni. Ebben a sportágban ugyanis nem megy a játék intenzív edzés nélkül. Helyette most futok, kondizom, és kerti munkákat végzek.

A labdát a meccs után is viszi tovább

Domenico De Blasio 1978-ban született Pécsett. A II-es Gyakorlóba járt, az Idegenforgalmi Szakközépiskolában érettségizett, elvégezte a PTE-n a testnevelés szakot és környezetirányítási diplomát szerzett, valamint sportlétesítmény menedzser képzettsége is van. 23 évig vízilabdázott, edző volt éveken át, négy éve szakosztályvezető, tavasztól pedig a Hullámfürdő igazgatója. Felesége, Anett a Hurcibaba Klubban tevékenykedik és speciális szülés előtti és utáni mozgást tart kismamáknak, anyukáknak. Három gyermekük van, Massimo 10, Manolo 8 éves, Maddalena 21 hónapos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!