cuki károkozó

2020.12.12. 19:03

A pocok ad munkát most a gazdáknak

Kibújtak az első őszi vetések növényei, melyek többségében jó kondíciókkal rendelkeznek, a gazdáknak ugyanakkor meg kell küzdeniük a pockokkal, amelyek igencsak elszaporodtak a térségünkben is.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Nincs olyan időszak, amikor a gazdáknak ne lenne teendőjük, most is adódnak feladatok, amelyeket haladéktalanul el kell végezni. Miközben van, aki a közelmúltban fejezte be a vetést, valahol már ki is bújtak az első növények, és akad olyan gazda is, akinek az őszi káposztarepcét már kétszer kellett regulátorozni, nehogy túlnövekedjen. Emellett a legnagyobb gondot a pocokinvázió okozza.

– Most jelentősebb számban jelent meg a pocok, mint tavaly – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei elnöke – gyakorlatilag ahol nem végeztek mélyszántást, ott mindenhol vannak. A gazdáknak eseti engedélyt kell kérni a növényvédő szakmérnökkel egyeztetve, a pocok­gradációnak megfelelően az irtásukra. Ezután felmérik, hogy egy táblán belül 100 négyzetméteren mennyi járt lyuk van, majd annak megfelelően adnak eseti engedélyt a pocokirtóra. Az irtás után a méreggel el kell számolni, illetve a dögök összeszedéséről is gondoskodni kell, szóval nemcsak a területen van vele feladat, hanem az irodában is sok a papírmunka ezzel – magyarázta az elnök.

A pocok szinte minden szántóföldi növényben kárt tesz, a kalászosoktól kezdve a lucernán és a kukoricán át a répáig és a burgonyáig. Az árpában és a búzában akár 40 százalékos kártételt is tud okozni. A mélyszántás sokat segíthet a védekezésben, azokon a területeken, ahol elvégzik ezt a termelők, látványosan csökken a pockok száma. A gazdák hideg telet várnak, a legideálisabb a hótakaró lenne, amelynek lassú olvadása a pockok természetes pusztulását is nagymértékben elősegítené.

Irtani kell, de nem mindegy, mivel

A pocok megjelenése nem csak Baranyában okoz gondot, a gazdálkodók az elmúlt hetekben több megyéből is jelezték, hogy számottevően túlszaporodott a rágcsáló. A Nébih felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy bár szükség van a védekezésre, azonban – a kockázat minimalizálása érdekében fontos, hogy – a gyérítést minden esetben a szabályoknak megfelelően végezzék. A házi és egyéb illegális módszerek alkalmazása nem csak veszélyes, de valójában semmivel sem hatékonyabb, mint az engedélyezett eljárás.

 

Címkék#pocok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!