múltidéző

2020.12.13. 20:00

Az 1930-as évektől áll a Mindenki Karácsonyfája

A nagy világgazdasági válság idején, az 1920-as évek végén indult útjára, hogy a nagyobb városok főterein felállították a Mindenki Karácsonyfáját.

Zs. J.

A cél az volt, hogy azon szegényebb családoknak is örömöt tudjanak szerezni, akik nem tehetik meg, hogy szerény kis lakásukban karácsonyfát állítsanak.

Pécsen már a 1930-as évek elején decemberben felállították a fát a Széchenyi téren a Szentháromság szobor előtt a belvárosi katolikus egyházközség kezdeményezésére. A Mindenki Karácsonyfájáról a Dunántúl című lap ekként írt: „Ez a karácsonyfa azért áll a Széchenyi téren, hogy minden szívbe belevarázsolja a karácsony mindent megbékítő, áldott ünnepi hangulatát. Megéreztesse az élet elesettjeivel, a társadalomban él a segítés készsége, s nem a társadalom az oka annak, hogy ez a jó szándék nem tud minden irányban való segítő cselekvésben kifejezésre jutni.”

Azóta december elején ott áll a téren a boldog, békés, meghitt karácsonyt hirdető fa. Kezdetben kisebbet állítottak, majd az évek alatt egyre nagyobbat. A fára felkerültek a díszek, fényfüzérek. Advent első vasárnapján megtelt emberekkel a tér és felgyulladtak a fények a fán. Volt egy év, mikor a karácsonyfa felkorbácsolta a politikai indulatokat. A rendszerváltás után jártunk tíz évvel, mikor a Mindenki Karácsonyfájára 40 vörös csillag került, az angolszász szokást követve. Körömi Attila, akkori képviselő, lapunkban jelentetett meg egy írást, hogy sok panaszos levelet kapott a díszek miatt. Kérte a jegyzőt, hogy a csillagokat távolítsák el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!