Csúszás

2020.12.17. 20:00

Elúszóban a sásdi tanuszoda, így még várni kell a fürdésre

Egyelőre csak a határidők úszhattak el a sásdi tanuszodában, az eredeti szerződés szerint ugyanis 2017 ősze óta már gyermekeknek kellene lubickolniuk a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű létesítményben.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Egy, még a baloldalon sem kritizált program volt az a kormányzati terv, hogy minél több egészségesebb gyermek nőjön fel országszerte, akik a felnőtt korukban is odafigyelnek majd a sportosabb életmódra, ami akár úszás örömével párosulhat.

Az ehhez szükséges infrastrukturális háttér megteremtése leginkább azokon a településeken, kistérségekben volt fontos, ahol nincs kézzelfogható közelségben egy óvodás, vagy általános iskolás diák számára használható sportlétesítmény. Sásd esetében 2014-ben jelentette be az akkori emberi erőforrások minisztere, hogy más települések mellett a hegyháti városban is megépül egy tanuszoda.

A hat évvel ezelőtti tervek arról szóltak, hogy az úszás­oktatást szolgáló létesítmény strandként is üzemelne nyáron, valamint tanórákon kívül a helybelieket is kiszolgálná. Az épületben egy 0,8 méteres mélységű, 10 méter hosszú és 6 méter széles medence a kisebbeknek nyújtana segítséget az úszás elsajátításában, míg egy 1,9 méter mély, 25 méter hosszú és 15 méter széles medence a nagyobbaknak, felnőtteknek adna úszásra lehetőséget.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősített uszoda összesen 1260 négyzetméteres lenne, a fenntartását és karbantartását az állami Nemzeti Sportközpontoknak kellene ellátniuk. A munkát már régen elkezdték, az épület azonban nem készült el, lassan úgy néz ki, mintha reménytelenné válna a befejezése.

Sásd polgármestere, Jusztinger János ebben az évben mindössze pár napig látott mozgást az építési területen, amely közvetlenül a hivatal mellett van. Egyelőre azt is csak találgatni lehet, hogy mit csináltak abban a néhány napban a telken – a helyiek elmondása szerint vizet szivattyúztak ki az épületből, ám azt nem tudni, hogy ennek pontosan milyen műszaki okai voltak, majd egyszer csak eltűntek a munkások megint, vitték az ígéreteket is magukkal.

Az egyeztetések folyamatban vannak

A Kovács Norbert vezette Nemzeti Sportközpontok honlapján elérhető kivitelezővel kötött szerződés szerint már 2017. szeptemberében be kellett volna fejezni az építkezést, amit a Hanley Service Kft.-nek kellene elvégezni nettó 330 millió forintért. A megállapodás arról is szólt, hogy fokozatosan, készültségi szintnek megfelelően fizetnek. A Nemzeti Sportközpontoktól viszont nem tudtuk meg, hogy eddig mennyit kapott a cég, ahogy azt sem, hogy hol tartanak a munkával, egyáltalán mikorra várható az építkezés befejezése. Az évek óta húzódó munkák kapcsán annyit írtak (szíves türelmünket és megértésünket megköszönve), hogy a „sásdi tanuszoda beruházással kapcsolatos egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak. További információval a döntés-előkészítő helyzet lezárultával tudunk szolgálni”.A Hanley Service Kft. ügyvezetője, Lacza Zsolt sem válaszolt megkeresésünkre, így tőle sem tudhattuk meg, hogy milyen terveik vannak a létesítménnyel, már ha egyáltalán van valamilyen elképzelésük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!