advent

2020.12.01. 14:00

Fényt adnak a vevőknek, az utca emberének a pécsi belvárosban

Elkezdődött az adventi időszak. A baranyai megyeszékhely ilyenkor díszbe borul, ám a Ferencesek utcája sokáig mostohagyermeke volt a belvárosnak, kevesebb figyelem irányult rá.

Zs. J.

Idén az utca megszépült: kicserélték a gázvezetéket, az elektromos földkábeleket, felújították az ivóvíz- és szenny­vízhálózatot, új burkolatot kapott, továbbá padokat és több növényládát helyeztek el, amelyekbe tölgyeket, cserjéket és egyéb növényeket ültettek.

Három évvel ezelőtt a Ferencesek utcájában található ZORA ruházati bolt tulajdonosa, Simor Judit úgy gondolta, hogy a karácsonyi ünnepekre hangulatosabbá varázsolná az utca képét. Felkereste a boltosokat, hogy mi lenne, ha mindenki kirakna az üzlete elé egy-egy feldíszített karácsonyfát. Azóta hagyománnyá vált, hogy adventkor egy-egy bolt előtt feldíszített, kivilágított karácsonyfa díszeleg. Most is több bolt elé került fa, van, ahol Mikulással együtt.

– Sok nehéz helyzetet átéltünk az elmúlt években. Kezdődött az átépítéssel, majd idén jött a koronavírus, ami miatt tavasszal be kellett zárnunk egy időre. A forgalmunk visszaesett, sajnos alkalmazottakat kellett elbocsátanunk. A sok nehézség ellenére szeretném, ha tudnánk valami szépet, örömöt adni ebben a nehéz időszakban nemcsak magunknak, hanem a vásárlóinknak, az utca emberének is – közölte Simor Judit.

Idén nem terveztek közös fenyőbeszerzést az üzlettulajdonosok. Minden boltos maga döntött arról, hogy tesz-e az üzlete elé feldíszített karácsonyfát vagy más dekorációt. Simor Judit egy olaszországi útja során egy kisvárosban látott egy olyan karácsonyi kirakatot, ami megfogta őt. Úgy döntött, idén hasonlót készít ő is. Nem karácsonyfát tett a boltja elé, hanem karácsonyi fenyőágakat, borókaágakat, örökzöld növényeket, amiket fényfüzérek vesznek körbe. Mint hozzátette, ő idén fényt szeretne adni az embereknek.

Az üzlettulajdonos minden évben csinál ruhakisöprést, a korábbi készletet nem leárazza, hanem eladományozza olyan alapítványoknak, amelyek eljuttatják rászoruló családokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!