Elismerés

2020.12.10. 11:30

Jobb életminőségben, több idő jut a daganatos betegeknek

A magyar tüdőgyógyászat megteremtőjéről, Korányi Frigyesről elnevezett díjat a szakág kiemelkedő orvosainak ítélik oda.

Mészáros B. Endre

Fotó: Baranyai Norbert

– Milyen rangja van a Korányi Frigyes-díjnak?

– Ez a legnagyobb elismerés a hazai tüdőgyógyászoknak. Esetemben döntő lehetett, hogy feltámasztottam a fiatal pulmonológusok országos fórumát, mely az ifjú tüdőgyógyászok szakmai érdekképviseletét erősíti. Továbbá, hogy vezető szerepem van a tüdőonkológiában a hazai többszakmás tüdőgyógyászati onkoteamek kialakításában.

– Nemrégiben Pulmonológia címmel hiánypótló egyetemi tankönyvet állítottak össze dr. Balikó Zoltánnal. Miben különleges ez a kötet?

– Tíz éve nem született hasonló, és minden tüdőbetegséget részletezünk benne tünetek és gyógyítási módok alapján, a fejezeteket pedig az ország legjobb szaktekintélyei írták.

– Nem fáj a szíve a Mecsek-oldali tüdőszanatóriumért, ahol több mint húsz évig dolgozott?

– Ragyogó hely volt a tüdőgyógyászatra, kitűnően összedolgozó kollektívával. Ma az aktív betegellátást végezzük csak a tüdőgyógyászati tanszéken és a fertőző TBC-s betegek száma elhanyagolhatóan kevés. Döntően tüdődaganatos betegek kivizsgálásával foglalkozunk.

– Merre halad ezen a téren az orvostudomány?

– Az utóbbi tíz esztendőben rengeteget fejlődött a tüdőgyógyászati onkológiai ellátás. A tüdőrákos betegek egy csoportja célzott molekuláris kezelést vagy korszerű immunkezelést kaphat. Ezek a terápiás lehetőségek ambulánsan adhatók, a betegek aktívan dolgozhatnak mellette.

– Javult az életesélyük is?

– Igen, de az igazi áttörést a rizikócsoportok alacsony dózisú CT-szűrésétől várjuk és a leghatékonyabb gyógymód ma is a műtét.

– Mi látszik már, a koronavírus mennyire teszi tönkre a tüdőt?

– Sok esetben tapasztalhatók tüdőhegesedések, de hogy kinél, miért és milyen mértékben, azt még nem tudjuk prognosztizálni. A kontrollvizsgálatok menete már kialakult, a betegek talpra állítása csapatmunkát igényel.

– Az orvosi munka 24 órás. Hogy tud ebből kiszakadni?

– Évente néhány hét jut erre és akkor a családommal nagy utakra indulunk, a férjemmel pedig többször jártunk Amerikában és Ázsiában. No és az Adria az igazi szerelem, bérelt vitorlással kedves baráti társasággal kihajózni.

Tanít, szervez és irányít 35 éve

Dr. Sárosi Veronika 1957-ben született Esztergomban. Nyergesújfaluban érettségizett, a POTE-n diplomázott. Onkológiából és tüdőgyógyászatból tett szakvizsgát, 1985-től foglalkozik tüdőgyógyászattal. A megyei Kórház Tüdőgyógyintézetében dolgozott, 2010-től a PTE I. Belgyógyászati Klinika Tüdőgyógyászati Osztályának vezető főorvosa. Húsz éve tanít a PTE-n, a szakorvosképzés vezetője, az Onkopulmonológiai Társaság főtitkára volt 2014-től 2018-ig, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság főtitkára. Férje, Márk László, lányuk, Andrea (37) közgazdász, két unokájuk, Léna 8, Milla 5 éves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!