ünnepváró

2020.12.11. 19:01

Rövid gondolatokkal üzennek egymásnak a pécsváradiak

Adventi vásárt idén nem lehet tartani, így Pécsváradon is elmarad a hagyományos ünnepi előkészületi esemény. Ennek ellenére díszbe öltözött a Szentháromság tér, és az összetartozás jelképeként egy üzenőfalat is létrehoztak, ahova mindenki felírhatja jókívánságait.

Mészáros Rita

Az advent mindenhol csendesen zajlik, de azért szinte minden településen próbálnak ünnepi hangulatot csempészni a lakók mindennapjaiba. Így van ez Pécsváradon is, ahol bár a közösségi programok a vírushelyzet miatt meghozott szabályozások értelmében idén elmaradnak, a Szentháromság teret karácsonyi díszbe öltöztették. A fenyőfát felállították, a koszorút elkészítették, és a betlehemet is kivilágították, esténként pedig halk zene fogadja az arra járókat. Érkeznek is sokan megcsodálni a teret, és átélni az ünnepi hangulatot. Kisgyermekes családok, fiatalok és idősebbek is előszeretettel sétálnak a feldíszített téren, természetesen külön-külön, most nem ünnepelhetnek együtt.

Ha személyesen nem is, a téren kialakított üzenőfal segítségével azonban bárki megoszthatja ünnepi gondolatait a többiekkel. A karácsonyfa sziluettje már telik az üzenetekkel, amik mindenféle magyarázat nélkül is nagyon beszédesek. Türelem, remény, hiányoztok – többek között ezek a szavak is felkerültek a falra, és ebben a helyzetben különleges jelentéssel bírnak. Ha arra sétálunk, mi is vigyünk magunkkal alkoholos filcet, hogy üzenni tudjunk a közösségnek.

Az adventi gyertyagyújtás sem marad el, múlt hét vasárnap fel is lobbant az első láng. Ezt néhányan személyesen is végigkövették, de azok sem maradtak le róla – és a következőkről sem maradnak le –, akik otthon maradnak, hiszen a városi televízió is közvetíti ezeket az eseményeket, valamint az internetre is felkerülnek a videók.

Házhoz megy a Mikulás a segítőivel

A gyertyagyújtáson kívül is vannak olyan hagyományos programelemek, amelyeket idén is meg tudnak tartani, igaz, kicsit más formában, mint eddig. A Mikulás természetesen most is ellátogat a kisvárosba, de a gyermekek nem a téren találkozhatnak vele, hanem december 6-án házhoz megy a nagyszakállú manósegítőivel. A már szintén megszokott halászléfőzés és -osztás nem marad el, természetesen ezt is az aktuális szabályoknak megfelelően bonyolítják le. A szociálisan rászorulók december 20-ig jelezhetik igényüket.

 

Címkék#Mikulás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!