koronavírus

2021.01.16. 18:16

A nemrégiben gyógyultak segítségét várják

Már a Pécsi Regionális Vérellátó Központban is jelentkezhetnek a nemrégiben gyógyult koronavírusos betegek plazmaadásra, az ehhez szükséges berendezés a napokban ugyanis megérkezett a baranyai megyeszékhelyre is.

Budapest, 2020. április 28. Vérplazmát ad egy nõ a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án. Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertõzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek a tüneteket enyhítõ kísérleti vérplazmaterápia kidolgozásához és alkalmazásához. A terápiát már alkalmazzák egy betegen, akinek a kezelése ígéretes. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása szerint a következő hetekben jelentősen növekszik a koronavírus-fertőzöttek gyógyításához szükséges plazmagyűjtési pontok száma és kapacitása Magyarországon. Az Operatív Törzs támogatásának köszönhetően a szervezet a nemrégiben gyógyult koronavírusos betegektől történő speciális plazmagyűjtéshez új készülékeket szerzett be.

Január második hetében az OVSz Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központjában is megtörtént az első speciális plazmagyűjtés, amelyet a koronavírus-fertőzésben szenvedő magyar betegek gyógyításához használnak fel, és a következő hetekben minden megyeszékhelyen lévő vér­ellátóban ugyanilyen berendezéseket telepítenek.

Jelenleg nemcsak a véradások folyamatosságára van nagy szükség, hanem arra is, hogy minél többen jelentkezzenek plazmadonornak, a speciális vérkészítményre szoruló betegek ellátásának érdekében. Országosan eddig az OVSz szervezésében 500, az Orthoseráéban 250 speciális plazmaadás történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!