környezetvédelem

2021.01.26. 09:42

Fákat vágnak ki Uránvárosban

A Biokom Nkft. munkatársai rendszeresen felmérést készítenek a pécsi közterületek faállományáról, hogy a problémás esetekben elvégezhessék a szükséges beavatkozásokat.

A városüzemeltetési társaság legutóbbi felmérése nyomán Uránvárosban ütemezett be fakivágást. Itt zömében problémás, főleg vadszilvafák eltávolításáról van szó. Ezekről általánosan elmondható, hogy rossz állapotú növények, a legtöbbjükön odvak, gombásodások, villás-lehasadásveszélyes elágazódások vannak, közülük több – mivel magról kelt fák – rossz helyen növekszik, esetleg közmű található alattuk, vagy túl közel vannak az épülethez, esetleg a használt burkolt felülethez, járdához. (Ez utóbbi azért problémás, mert terméséréskor a hulló, rothadó gyümölcsök csúszásveszélyesek, ragadnak, vonzzák a darazsakat.) Van olyan fa, amelyen előbbi problémák halmozottan is előfordulnak.

A Biokom tájékoztatása szerint ezen fák sérülése, betegsége tavasszal – noha zöldbe borulnak és virágot is hoznak, tehát egészségesnek látszanak – ugyanúgy fennáll és élet- balesetveszélyt okozhatnak, ha például egy erősebb széllökés kidönti őket. Ezért kell már a téli időszakban a csonkításáról vagy kivágásáról a döntést meghozni.

A fent említett fákon leggyakrabban előforduló betegségek: szilvafa-tapló /Phellinus tuberculosus/ és az almafa-rozsdástapló /Inonotus hispidus/

A kivágásokat a Radnóti Miklós utca, az Ybl Miklós utca, a Hajnóczy utca és a Kőrösi Csoma Sándor utca által határolt zöldfelületeken, az Esztergár Lajos utcában és a dr. Veress Endre utcai rendelő déli oldalán végzik a szakemberek.

A beavatkozásokat megelőzően minden esetben a kivágandó fákra tájékoztatót helyeznek ki a kivágás indokával, illetve a területi művezető elérhetőségével. (Fontos tudni, hogy a műveletet végző kollégák csakis a művezető által kijelölt fákat távolítják el.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!