felsőszentmárton

2021.01.07. 16:41

Felújított térben őrzik majd a hagyományokat

A Magyar falu program keretein belül újulhat meg hamarosan a volt iskolaépület Felsőszentmártonban, erre ugyanis több mint 73 millió forintot nyert az önkormányzat.

A korszerűsítést az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzat felügyeli, mert az ingatlant a Josip Gujaš Džuretin Horvát Kulturális és Sportközpont használja majd mindazon közművelődési célok megvalósításához, amelyeket a horvát kultúra, sport és gasztronómia együttes bemutatása és ápolása érdekében tűzött ki.

Ahogy Nagy Csaba ország­gyűlési képviselő közösségi oldalán írta, ezek közé a célok közé tartozik a kézműves mesterségek – mint például a tradicionális horvát szövés – felelevenítése, a Dráva menti horvát gasztronómia, a horvát népi hagyományok, népviseletek bemutatása, horvát hagyományőrző csoportok fogadása, nemzetiségi nevelési-oktatási, valamint kulturális célok megvalósítása.

Felsőszentmárton egyébként a magyarországi horvát nemzetiség által egyik legrégebb óta lakott település, lélekszámát tekintve a mai napig a legnépesebb horvát ajkú falvak közé sorolható. A központot a helyi horvát közösség kezdeményezésére az Országos Horvát Önkormányzat alapította 2015-ben, hogy szolgálja a horvát nemzetiséghez tartozók szellemi, kulturális örökségének, hagyományainak megőrzését, fenntartását, fejlesztését, bemutatását, de emellett sportszínteret is biztosít a horvát közösség számára. A központ együttműködik a hazai, anyaországi és más külföldi kulturális intézményekkel, szervezetekkel és a kulturális élet egyéb szereplőivel.

Ők kapták meg

A Josip Gujaš Džuretin Központ tehát az Országos Horvát Önkormányzat intézménye, amely feladatainak folyamatos megvalósításával integrálja a horvát nemzetiség közösségi kulturális irányzatait. Amikor létrehozták, a korábban a helyi önkormányzat fenntartásában álló épületek az egyesülethez kerültek a kulturális és sporttevékenység kiszélesítése céljából. Így a kultúrház, a sportcsarnok és a felújítás előtt álló egykori iskolaépület is a központé lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!