Postabontás

2021.01.21. 10:00

Fűtéssel teszik tönkre a levegőt

Egy rossz anyaggal fűtő családi ház a környéken olyan szmogot csinál, hogy nem lehet ablakot nyitni, például az egyik Hunyor-környéki háznál, írta olvasónk.

bama.hu

Nyíregyháza, 2017. január 24. Gyalogosok mennek át a zebrán a szmogban a nyíregyházi Bethlen Gábor utcában 2017. január 24-én. A levegõ minõségének romlása miatt január 23-án reggel a városi szmogriadó-bizottság elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Nyíregyházán. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Pécs szélén, a Boszorkány úti légszennyezettség-mérő napokig nem küldött PM2,5-es, azaz a levegőben szálló finompor mennyiségét mutató adatot (furcsa: az erős szél érkezésekor indult újra).

Év végén is ez volt. Ezek szerint havonta elromlik?

Többször volt, hogy a PM2,5-es érték lassan nőtt a legrosszabb kategóriához közelítve (>30 µg/m³, WHO), és hirtelen lezuhant, mindig pont 0,6-ra. A nehéz forgalmú, és nem csak távfűtéses belvárosban sokszor 30–40 százalékkal jobbak a légszennyezettségi adatok, mint a „Boszorkányon”. Ki ad ezekre a minimum rejtélyes dolgokra magyarázatot?

A levegőminőségi adatokat felsorakoztató internetes oldalon a szennyezettség mértékét jelző színeket rosszul használják – volt, hogy zölddel jelölték, azaz jónak minősítettek a kisméretű szállóporra vonatkozó értéket, jóllehet az pont az éves határérték száz százalékának felelt meg.

A PM2,5-es káros a tüdőre, összefügg sok betegséggel (pl.: vérrögképződés, vérellátás csökkenése, légúti gyulladások). A halálozások relatív kockázatát négy százalékkal növeli.

A távfűtött övezetek sem tisztábbak. Egy rossz anyaggal fűtő családi ház a környéken olyan szmogot csinál, hogy nem lehet ablakot nyitni, például az egyik Hunyor-környéki háznál. Van pénze tiszta fűtőanyagra, de minek? Így sem büntethető. Így hiába vannak két utcányira, a „Boszorkányon” éppen kiváló adatok, alig mer az ember az utcán (a távfűtött házak között) lélegezni!

P. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!