Koronavírus Baranyában

2021.01.22. 14:00

Interneten konzultál most egymással a szülő és a védőnő

A védőnők munkájára is hatással van a koronavírus-járvány, hiszen a kismamákkal most interneten és telefonon keresztül tartják a kapcsolatot.

Mészáros Rita

Nyíregyháza, 2015. június 9. Chrenkó Zoltán Mihályné védõnõ megméri egy kismama súlyát a Védõnõi Szolgálatnál, Nyíregyházán, a Stadion utcában 2015. június 9-én. Chrenkó Zoltán Mihályné 2014 védõnõje. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében szükséges lecsökkenteni a személyes találkozások számát – ez határozza meg most a védőnők munkáját is. Ahogy dr. Örkényi Annától, a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények vezetőjétől megtudtuk, a védőnők a veszélyhelyzetre tekintettel a gondozottakkal elsősorban interneten és telefonon tartják a kapcsolatot. Természetesen a kötelező szűréseket, vizsgálatokat elvégzik a gyermekeknél ugyanúgy, ahogy a várandósoknál is. Érdeklődésünkre azt is megtudtuk, hogy ez az eljárásrend mindaddig fennmarad, amíg azt a járványhelyzet megkívánja.

Természetesen ezek a szabályok nemcsak Baranyában, hanem az egész országban érvényesek. A védőnők egyébként részletes tájékoztatást kaptak, milyen előírásokat szükséges betartaniuk munkájuk során a járvány elleni védekezés erősítése érdekében. A dokumentum, amely elérhető a Magyar Védőnők Országos Egyesületének honlapján, kitér arra, hogy a veszélyhelyzetben a távkonzultációt kell előtérbe helyezni, de ez nem jelentheti az ellátás megtagadását. Amennyiben a személyes találkozás feltétlenül szükséges, akkor orrot és szájat eltakaró maszkot kell viselnie mind a védőnőnek, mind pedig szülőnek és a hat évnél idősebb gyermeknek. A legjobb az, ha az ellátás ilyen esetben a védőnői tanácsadóban történik – előzetes időpont-egyeztetés után –, családlátogatást ugyanis csak nagyon indokolt esetben szabad végezni.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a csecsemők, gyermekek fejlődése az informatikai lehetőségeknek köszönhetően ma már jól nyomon követhető távkonzultáció esetén is. A kitöltött szülői kérdőíveket pedig akár e-mailben, akár fotó formájában elküldhetik a szülők, amelyeket aztán telefonon át tudnak beszélni a védőnővel – ez is nagy segítséget jelent a kapcsolattartásban, személyes találkozás nélkül is.

A házasodási kedv most sem csökkent

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait böngészve látszik, hogy megyénkben 2020 első kilenc hónapjában 2380 gyermek jött világra, ami tíz százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi értéket. Korábbi statisztikákat figyelembe véve pedig az derül ki, hogy a születések száma Baranyában háromezer körül alakul egy évben. Persze van olyan is, hogy ezt az értéket jóval meghaladja a születések száma, mint például 2015-ben, amikor több mint 3100 kisbaba jött napvilágra.

A KSH statisztikája kitér a házasságok számának alakulására is, amely szerint 2020 októberéig valamivel több pár kelt egybe, mint a korábbi években. Egészen pontosan az első kilenc hónapban 1978 házasságkötést anyakönyveztek megyénkben. A koronavírus-járvány tehát összességében nem csökkentette a házassági kedvet, de az azért jól látszik, hogy a járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések következtében a II. negyedévben – áprilistól júniusig – húsz százalékkal kevesebb pár kelt egybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!