Villány

2021.01.16. 12:33

Isten áldását kérik a tőkékre

A pandémiás korlátozások miatt az idén a Vince-napot sem tudják a szokott módon megtartani, azonban a hagyományokat továbbra is tartani szeretnék, ezért a vesszőszentelésre lehetőséget biztosítanak Villányban.

Zs. K.

Kecskés Márta református lelkész, és Darnai Ágoston katolikus plébános szenteli meg azokat a vesszőket, melyeket a szőlősgazdák a Villányi Művelődési Házba visznek el január 21-ig. A vesszőszentelésre másnap, Vince napján – csupán az egyházközség képviselői és Mayer István polgármester jelenlétében – kerül sor a Jammertali keresztnél. A 11 órakor kezdődő eseményen a személyes jelenlét nem megengedett, a programot az érdeklődők online, élő videón keresztül követhetik Villány város Facebook-oldalán.

Vince napja igencsak jeles nap a borászok és borkedvelők számára. A néphagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítva várni, hogy kihajtson. A vesszőkön található rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés. A vesszőszenteléssel a tőkékre is Isten áldását kérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában