Gödre

2021.01.29. 09:09

Jók a tapasztalatok, jönnek az új berendezések

Egyedi szennyvízke­zelő berendezések beszerzésére nyert pályázatot az önkormányzat. A Vidékfejlesztési Program keretében a beruházásra csaknem 160 millió forintos támogatást kaptak, de ehhez még bizonyos önerő is társul.

M. R.

Ahogy Gelencsér Gábor polgármester elmondta, a fejlesztés első üteme már lezárult, pár éve összesen hetven helyre telepítettek ilyen korszerű berendezéseket. Nemcsak magáningatlanokhoz kerültek szennyvízkezelők, hanem az önkormányzat épületéhez, a szolgálati lakáshoz és az óvodához is. Emellett akkor két monitoring kutat is kialakítottak, hogy folyamatosan ellenőrizni tudják a talajvíz minőségét.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a tapasztalatok alapján a rendszer jól működik, az üzemeltetési költsége alacsony, és a berendezés nem igényel különösebb karbantartást. Mindezek miatt gondolták úgy, hogy a második ütemre is pályáznak. A pozitív elbírálásnak köszönhetően tehát a közeljövőben újabb 48 családnál alakítják ki az egyedi szennyvízkezelést. Gelencsér Gábor úgy fogalmazott, ha megvalósul a beruházás, akkor minden igénylő családhoz eljut ez a korszerű szennyvízke­zelő megoldás. A berendezéseken kívül a pályázati forrásból egyébként egy vontatható tartálykocsit is be fognak szerezni, amellyel a váratlan és sürgős esetekben avatkozhatnak be.

A közelben fekvő Baranyaszentgyörgy önkormányzata is nyert ugyanezen a pályázaton, ott nagyjából húsz családhoz telepítenek ilyen eszközöket. A jó tapasztalatok őket is meggyőzték, ezért igényeltek most először ilyen szennyvízkezelő berendezéseket.

Pályázati sikerek

Gödre több pályázata is sikeresnek bizonyult az elmúlt időszakban, így a Magyar Falu Program keretében megújulhat a szolgálati lakás, amely a Komlóról bejáró óvónőnek biztosít majd lakhatást. A Gödrei Tündérkert Óvoda konyháját is korszerűsítik, sőt a szigetelés és a burkolatok cseréje mellett új berendezéseket is vesznek. A támogatásnak köszönhetően a polgárőrök is modern irodában folytathatják munkájukat, a felújításba hamarosan bele is vághatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában