Környezetvédelem

2021.01.18. 09:50

Megoldhatóvá válik a használt olaj gyűjtése

Eddig huszonegy baranyai önkormányzat kötött szerződést egy céggel a használt sütőolaj begyűjtésére.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Több településre is megérkeztek a napokban azok a gyűjtőedények, amelyekbe a lakosok beledobhatják a műanyagpalackokba töltött használt sütőolajat. A rendszeres elszállításról a Biotrans Kft. gondoskodik.

– A begyűjtött használt sütőolajat cégünk törökbálinti telephelyére szállítjuk, ahol egy speciálisan erre a célra fejlesztett berendezéssel szétválasztjuk a csomagolóanyagot a haszon­anyagtól. A végtermék, vagyis a tisztított növényi olaj a biodízel iparágban hasznosul: biokomponensként használják fel – tudtuk meg Zaják Pétertől, a cég ügyvezetőjétől.

A magyarországi háztartásokban keletkezett használt sütőolaj és sütőzsiradék szelektív gyűjtése ez idáig lényegében véve megoldatlan volt, Baranya megyében például csak pár benzinkúton és hulladékudvarban volt lehetőség leadni ezt a hulladékot.

A Biotrans Kft. egyébként évek óta gyűjt lejárt szavatosságú termékeket áruházláncoktól, illetve ételhulladékot és használt sütőolajat közétkeztetésből és vendéglátóipari egységektől, tavaly ősztől viszont egy új, ingyenes környezetvédelmi rendszert építettek ki, mely során az önkormányzatok részére lehetőséget biztosítanak arra, hogy a településeken a lakosság elérhető közelségben adhassa le a sütőolajat. A rendszer „cseppmentes”, mert az anyagot zárt csomagolásban – PET-palackban vagy befőttesüvegben – teheti a gyűjtőedénybe a lakos, így nem szennyezi be a gyűjtő környezetét.

Zaják Péter elmondta, Baranya megyében az országos átlaghoz képest is érdeklődőbbek az önkormányzatok, hiszen a program indítása óta eltelt három hónapban 41 helyszínen 21 önkormányzattal alakított ki gyűjtőpontokat. Országosan eddig 252 önkormányzattal szerződtek, így már több mint 1,3 millió lakost ér el a rendszer saját településén és ez a szám a tavasz végére megduplázódhat.

A 240 literes gyűjtőedényeket már megkapták a baranyai települések – a legtöbb helyen, így Újpetrén, Pogányban, Cserkúton például a hivatal udvarában helyezték el, Sátorhelyen pedig a parkban, a szelektívhulladék-gyűjtők mellett kapott helyet a tartály.

A helyi közösséget is támogatja, aki leadja az olajat

A baranyai önkormányzatok már meghirdették a honlapjukon, hogy várják a használt sütőolajat az edényekbe. Aki él ezzel a lehetőséggel, az egyrészt a környezetét védi, hiszen az olaj a kommunális hulladékba keverve megnehezíti annak kezelését és jelentősen növeli a lebomlási idejét, a talajba jutva pedig károsítja a talajflórát, emellett a csatornázott területeken a gyűjtés nyomán csökkenhet a csatornahálózat szennyeződése és a dugulásveszély. Másrészt hozzájárulhat a helyi közösségek támogatásához is, hiszen a begyűjtő cég az ingyenes edénycsere mellett minden hasznos kilogramm olaj, anyag után 25 forintot térít vissza az önkormányzat számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában