lesz lagzi?

2021.01.28. 14:00

Nagy gondban vannak a nagy napra készülő párok

Tartanak a mindenre kiterjedő korlátozások a járvány miatt. A kormány az esküvőkre és családi eseményekre vonatkozó legutóbbi rendelkezése szerint 10 főig tarthatóak. A jegyespárok bizonytalanok, hogy eredeti elképzelésük szerint tudják-e ünnepelni a házasságkötésüket.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Már tavaly is lerövidítette a járvány az esküvői szezont, és az idei év is bizonytalanul indul mind a jegyespárok, mind az esküvői szolgáltatók számára. Az érintettek bíznak abban, hogy májustól normál keretek között rendezhetik meg az esküvőket, a lakodalmakat, ez utóbbiak lehetnek a vendéglátóhelyek mentsvárai is az idei évben.

A menyasszonyok aggódnak, és próbálják keresni a kiskapukat, hátha van olyan hely, ahol meg tudják tartani a lakodalmat, de most sehol nem merik bevállalni ezt a kockázatot, hiszen ebben az esetben tetemes mértékű büntetést kaphat a hely üzemeltetője. Sokan még sátras megoldásban is gondolkodnak, ám a 10 fős korlátozással így sem tudnak mit kezdeni.

– Bíztunk benne, hogy ez a rémálom véget ér a tavalyi évben, de erősen benne volt a pakliban, hogy még az idén is megbonyolítja a járvány a szezont. Nálam 40 esküvő van lekötve erre az évre, és ha elkezd felborulni a március, április és május is, az 11 esküvőt érint, és mivel a főszezonban szinte minden hétvége tele van, előfordulhat, hogy nem lesz hova rakni őket – mondta Németh Attila ceremóniamester és DJ (Fido).

Már idén is elkezdődött az esküvők átütemezése, most a februári dátumokat tolták későbbre. Van olyan is, amelyet már az előző évről hoztak át ez év elejére, így lesz olyan pár, akinek másodszorra kell halasztania. Sok szolgáltató is megsínylette a tavalyi szezont.

– A tavalyi lakodalmak esetében sok függött attól, hogy melyik városban és milyen esküvőhelyszínen kellett szórakoztatni a násznépet. Voltak olyan helyszínek (borászatok, rendezvénytermek, művelődési házak), ahol hajnalig bulizhatott a násznép, ám onnan gyorsan át kellett érni akár az ország túlsó végére már 10 vagy 11 órára, mert ott más szabályozás vonatkozott a helyre, és emiatt el kellett kezdeni az esküvőt akár délben, hogy este 10-re befejezhessük – mesélte Németh Attila.

Amúgy sem egyszerű a szervezés, de most több akadály van

Ha a kormány az oltások arányához köti a rendezvények, családi események megtarthatóságát, akkor nincsenek jó kilátások erre az évre sem, pedig itt ellen­őrzöttebb körülmények között (vendéglista) vannak az emberek. Ha nem rendezhetőek meg a lakodalmak, az totális csődöt fog jelenteni a szolgáltatóknak is. A kiesett munkák miatt pedig arra is lehet számítani, hogy emelkedni fognak az árak.

A pároknak már így is nehéz olyan időpontot találni, amely minden általuk választott szolgáltatónak megfelelő, emellett a rokonokat is folyamatosan az ide-oda tologatott időpontokhoz szabaddá tenni. A vegyes állampolgárságú pároknak – ők sincsenek kevesen – még nehezebb az esküvő szervezése a beutazási korlátok miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!