Gyurcsánytangó Pécsen

2021.01.20. 14:00

Vicze Csilla szerint megható, hogy Péterffy nem tudja értelmezni, mi a fa

Ahogy azt már előre jeleztük, Péterffy Attila pécsi polgármester által Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője ellen indított perben kulcskérdéssé vált az, hogy meghatározzák: „mi a fa”.

Bóka Máté

a20210120_PŽterffy Attila PŽcs polg‡rmesterŽnek Žs Vicze Csilla a Civilek a MecsekŽrt egyesŸlet kŽpvisel?jŽnek becsŸletsŽrŽtsi pere a PŽcsi TšrvŽnyszŽken_PŽcs_LL_DN

Fotó: Laufer László

Péterffy Attila polgármester több sajtóközlemény és szórólap kapcsán perelte be Vicze Csillát, mert szerinte valótlan az az állítás, hogy „2008–2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván 3 millió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban”.

A Pécsi Törvényszéken azonban a bíró kérdésére előbb leszűkítette Péterffy jogi képviselője a keresetet két televíziós riportra, de végül újabb pontosítást is kért tőlük a bíróság, ami miatt viszont a tárgyalást nem tudták folytatni – márciusra halasztották el-, mert jogi szempontból tartalmilag tisztázni kell, hogy mit is kifogásol a polgármester.

A bíróságon meghallgatták a beidézett Péterffy Attilát is, aki szerint a fenti állítás azért nem igaz, mert „nem értem, hogy mit jelent az, hogy fa”. Előtte pedig arra bírói kérdésre, hogy mi a fa, azt felelte, hogy dilettáns és laikus megközelítés az, ha valaki fáról beszél, mert „ebben a szakmában olyan a kifejezések vannak például, hogy tűzifa, hengeres fa, széldeszka, erdei- és faipari apríték, fűrészpor”.

Azt nem tudta megmondani, hogy mennyi fát használt fel az erőmű pontosan, helyette a bíróságnak is megküldött dokumentumra hivatkozott.

A polgármester szerint Vicze Csilla a környezetkárosítás bűncselekményével vádolta meg, és azzal, hogy „ő pusztította el a térség erdejét”. A perrel célja, hogy „megtisztítsa a közéletet” és szerinte azért érte sérelem, mert a polgármesteri kampányban megkérdezték tőle a pécsiek, hogy igaz-e, hogy elégette a mecseki erdőket, valamint bizalmi kapcsolatokkal rendelkező vállalatvezetőként megkérdőjelezték a megbízhatóságát is.

Nem érti, miért perel

Vicze Csilla meghallgatására egyelőre nem került sor a tárgyaláson. A sajtónak azt mondta, hogy az első kereset beadása után egy évvel sem tudta megjelölni a polgármester, hogy pontosan miért is perelte be, amit azért sem ért, mert ő nem tett mást, mint az általa elmondottakat közölte maga is. A CMM szóvivője szerint megható, hogy a polgármester nem tudja értelmezni a fa fogalmát, miközben a köznapi értelemben véve a fafogalmának körébe beletartozik a hengeres fa és az ág is, a fa kivágása után az utóbbi sem marad ott a levegőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!