A jövő tehetségeit keresik

2021.02.02. 14:00

Az utánpótlás a kulcs az informatikai pályán

Míg 5-10 évvel ezelőtt viszonylag kevesen választották az informatikai pályát, ma már ez a tendencia javulni (s megfordulni) látszik. Ennek egyik oka, hogy egyre többekhez jut el az információ, miszerint informatikusként a régióban is változatos kihívásokat lehet találni.

Tóth Viktória

20190620 Nagykanizsa Informatikai tábor a Pannon Egyetem kampuszán. A képen Dr Jaskó Szilárd egyetemi docens Fotó Szakony Attila SZA Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az ehhez szükséges eszközök és az alapvető digitális infrastruktúra manapság már adott.

A Dél-Dunántúl a gazdaságilag kevésbé fejlett régiók közé tartozik, és tapasztalható, hogyha valaki itt végez informatikusként, sokszor nincs tisztában azzal, hogy a régióban – és így Pécsett is – elérhetőek olyan fejlettségű cégek, amelyek hosszú távon is képesek a szakmai fejlődés biztosítására. Egyre több az olyan cég ugyanis, akik Pécsről jutnak el a világpiacra.

Az Informatikai Vezetők Társasága Közhasznú Egyesület (Ivetár) 45 fős tagsága a régió legjelentősebb informatikai vállalkozásainak vezetőit, valamint nagy szervezetek informatikai vezetőit fogja össze. Legfőbb, átfogó céljuk a régió gazdasági fejlődését a digitalizáció eszközeivel gyorsítani. Ezt saját tevékenységük, valamint a régió meghatározó vállalkozásainak, gazdálkodó szervezeteinek, közigazgatási szerveinek, közintézményeinek együttműködése által kívánják elérni.

– A fő hangsúlyt az oktatásra helyezzük, ha ugyanis a hosszú távú fejlődés a célunk, akkor az utánpótlás a kulcs – mondta dr. Kristóf Péter, az egyesület elnöke. – Részben az Ivetár közreműködésével októberben megnyitotta kapuit a pécsi Király utcában az IT HUB, ahova az informatikai és innovációs iparág számos kisebb-nagyobb cége és intézménye már beköltözött. Ez különböző események és képzések színtere is lesz majd a jövőben, ahol a fiatalok nemcsak tanulni és tapasztalatot szerezni járnak, hanem az offline kapcsolataikat is megtalálhatják.

Az informatikai és a kapcsolódó természettudományos, matematikai és mérnöki pályákat szeretnék népszerűsíteni az alapfokú és középfokú oktatásban, hogy az ezen szakmákat választók aránya és száma jelentősen növekedjen, így biztosítva a gyorsuló ütemben fejlődő digitális iparág minőségi és mennyiségi utánpótlását. Az egyesület új kezdeményezése, „Az év informatikatanára – tanIT-díj” megalapítása – kezdetben középiskolai, majd jövő évtől általános iskolai díjat is átadnak majd, amiben fontos számukra, hogy a díjra jelöltek tevékenységét a szakmai közösség és a diákok egyaránt elismerjék. A kezdeményezés első lépéseként a második félév indulását követően a megye releváns középiskoláit megkeresik majd az egyesület tagjai, hogy a díj híre minden érintetthez eljusson.

– Ez elindíthat egy olyan kapcsolatot, aminek keretében egyrészt az egyesület megismeri a diákokat, és viszont, valamint felhívjuk a figyelmet az informatikai pálya jelentőségére és az általa nyújtott, kiemelkedő lehetőségekre – fogalmazott az elnök. – Célunk, hogy a mindennapi hősök, a pedagógus szakma kiválóságai láthatóvá váljanak. Nem túlzás azt mondani, hogy a digitális iparágak utánpótlása az ő kezükben van, így méltóak arra, hogy neveiket széles körben megismerhessük, és hogy teljesítményük és munkájuk elismerésben részesüljön.

Az Ivetárnál ezen kívül minden olyan céget hívnak és várnak soraikba, amelyek úgy érzik, nekik is fontos, hogy a jövő tehetségei és informatikai szakemberei a régióban maradjanak, és akik ezért hajlandóak tenni, dolgozni egy civil közösségben vagy díjat felajánlani. A megkereséseket az [email protected] címen várják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában