A mulatságot ki is kell érdemelni

2021.02.18. 11:30

Busójárás járvány idején is

A busójárás főszereplőinek jó részét idén a vírushelyzet sem tudta megakadályozni abban, hogy megszellőztessék az immár világszerte ismertté vált öltözéküket, vagy hogy a szépbusók kisfarsangtól hamvazószerdáig valamelyik nap magukra öltsék a díszes sokac népviseletüket. A Mali i veliki nevet választott, hat éve alakult busócsoport tagjai is beöltöztek, sőt, az egészségügyi előírásokat maximálisan betartva nemcsak Mohács utcáit róva farsangoltak, hanem az évek óta szokásos programjukról, a Gólya utcai otthonban tett látogatásukról sem mondtak le.

B. M. (forrás: MohácsiÚjság.hu)

– Eddig minden alkalommal farsangtemetés napján, kedden, kora délután az intézmény lakóinak vidám hangulatot teremtve, mindenkinek apróbb ajándékkal kedveskedve jelentünk meg, de idén csak a bejáratig ment két tagunk, s ezúttal a dolgozóknak megköszönve az áldozatos, kitartó munkáját, nekik vittünk saját logós maszkokat – mondta az akcióról Hock Renáta, a Mali i veliki csoport vezetője – írja a Mohácsi Újság.hu

A babarci származású középiskolai tanár szerint a húszfős csoportjuk számára a busójárás nem a néhány napra szóló bulit jelenti, hanem egy életformát. A szabad­idejük jó részét év közben is együtt töltik, s ilyen alkalmakkor többféle saját logós pólót készítettek, elajándékozható kulcstartót gravíroztattak, hűtőmágnest, képeslapot csináltak, sütöttek busófejet ábrázoló mézeskalácsot, de gyűjtik a gyümölcsöt is, hogy csoportcímkés üvegből kínálhassák a busópálinkát.

– Csoportunk egyetlen tagja se sokac származású, nem is mindenki mohácsi, de megtetszett a busójárás, ezért igyekszünk minél alaposabban megismerni a néphagyományon keresztül e nemzetség szokásait, ételeit, táncát, zenéjét és a nyelvét is, s mindehhez sok segítséget kapunk Prakatur Máriától és Jaksics György­től – mesélte Hock Renáta.

Elmondta továbbá, hogy évente a kilencedikes diákjaival megnézeti Pákolitz István 1979-ben készített Poklada című filmjét, majd megbeszéli velük, mit jelent a természet körforgása szerint élni, azt, hogy miért főleg fűzfából faragták, vérrel festették az álarcot, báránybőrt és birkaszarvat használtak. A film kapcsán szóba hozza az igaz szerelmen alapuló önfeláldozó párkapcsolat lényegét, s beszél arról, hogy eleink példája szerint a mulatságot ki kell érdemelni, meg kell dolgozni érte, így volt ünnep számukra többek között a szüret vagy az aratás befejezése.

Mint hangsúlyozta, a csoportjuk számára is úgy vált kiérdemelt ünneppé a busójárás, hogy arra egész évben készülnek, az ötleteléseken túl a már említett ajándékok készítése mellett az öltözékük varrásáig, s mivel minden tevékenységbe csakúgy, mint a farsangi beöltözésbe bevonják a tagok öt kisgyermekét is, ezért lett a nevük Mali i veliki, azaz Kicsik és nagyok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában