Vannak alternatívák

2021.02.20. 20:00

Égetés helyett Pécsen igénybe vehetjük a zöldjáratot

A kerti hulladékok égetésének tilalma több kérdést is felvetett olvasóinkban, egyikük a zöldjáratok sűrítésében látja a megoldást. A témában a Dél-Kom Nkft.-t is megkérdeztük.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

Az idei évtől országos szinten tilos az avar és a kerti hulladék égetése. A törvénymódosítás célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme. Egyébként Pécs önkormányzati rendelete értelmében már 2019 nyara óta tilos a város belterületén a kerti hulladékok égetése. A kiskertekben, családi házaknál azonban továbbra is keletkezik hulladék, s sokan tanácstalanok ennek kezelését illetően. Egy olvasónk azzal kereste meg szerkesztőségünket a közelmúltban, hogy Pécs három pontján is van kertje, így szeretné, ha legalább gyakrabban (és oda is, ahova eddig nem) menne a zöldjárat.

Leitol Csabától, a Dél-Kom Nkft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a város belterületén biztosított az Országos Közszolgáltatói Hulladékgazdálkodási Tervben előírtaknak megfelelő zöldhulladékgyűjtési szolgáltatás.

– Házhoz menő zöldhulladékgyűjtési szolgáltatást azon területeken nyújtunk, ahol a gyűjtéshez a műszaki követelményeknek megfelelő gyűjtőautóval, a gyűjtési sajátságokat is figyelembe véve, közlekedni lehet. Ez a pécsi lakóingatlanok 97,3 százalékát jelenti, a területek bővítése jelenleg is folyamatban van – fogalmazott.

Ezen kívül azt is elmondta, hogy ahol a feltételek nem adottak, ott az igénylők részére díjmentesen házi komposztálóládákat osztottak ki, valamint egész évben igénybe vehetők a hulladékudvarok is.

– A külterületek nem tartoznak a hulladékgyűjtési közszolgáltatásba, itt a földtulajdonosoknak maguknak kell gondoskodniuk a hulladékaik, így a zöldhulladékok szakszerű kezeléséről is. Ezt megtehetik a hulladékok kökényi hulladékkezelő központba való beszállításával, vagy hulladékszállításra engedéllyel rendelkező vállalkozó megbízásával – árnyalta a helyzetet az ügyvezető.

Az égetés helyett alternatíva lehet még a fentieken kívül a komposztálás, mulcsozás is.

Kéthetente egyszer jár a gyűjtőautó

Olvasóink azzal kapcsolatban is érdeklődtek, hogy ahol megoldott, milyen rendszerességgel jár a zöldjárat. Mint megtudtuk, a házhoz menő zöldhulladékgyűjtéssel érintett területeken az elszállítás Pécs hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről szóló önkormányzati rendelete alapján a március 1-től november 15-ig tartó vegetációs időszakban kétheti egy alkalom. Ezt az időszakot a Dél-Kom az időjárás függvényében általában meg szokta hosszabbítani. Ám a rendszerességtől eltérő, eseti módosításokra nincsen elegendő technikai és kapacitási lehetőség. Leitol Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a város területén lévő három hulladékudvarban a zöldhulladékok díjmentes átvétele egész évben folyamatosan biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában