szigetvári ügy

2021.02.13. 20:00

Egymásra mutogat most a cég és a város

Durván bebukott a szigetvári önkormányzat projektje, ami „A szigetvári gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése” című fejlesztési program része volt, aminek keretében a vártól néhány lépésre kellett volna vendégfogadó épületet, a hozzátartozó többgenerációs szabadidőparkkal és játszótérrel kialakítani. Nem kizárt, hogy a több százmilliós támogatást vissza kell fizetni.

Bóka Máté

Jelenleg nem ismert – ezt válaszolta lapunknak a szigetvári polgármester, Vass Péter arra a kérdésünkre, hogy mégis mikor várható annak az építkezésnek a befejezése, amely egy esztendeje megállt, miután a kivitelezővel komoly műszaki és elszámolási vita kerekedett a 410 millió forintos fejlesztés kapcsán.

A baloldallal szimpatizáló, korábban még MSZP-s képviselőjelöltként választáson induló Vass Péter szerint tartanak attól, hogy vissza kell fizetni az uniós forrást is. Mint mondta, a szóban forgó projekt „A szigetvári gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése” című fejlesztési program részét képezi, az új kivitelező kiválasztása érdekében megindult a közbeszerzési eljárás előkészítése és a fedezet biztosítására a források felkutatása.

Vass közölte: az önkormányzat álláspontja szerint bűncselekmény történt, ezért különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával tettek feljelentést a NAV Dél-Dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságánál. Szerinte 175 millió forint vagyoni hátrány érte őket.

A képet azonban árnyalja, hogy az önkormányzat úgy fizetett ki a vállalkozónak tavaly február közepéig 307 milliót, hogy a műszaki ellenőrök által elfogadott teljesítési igazolások alapján az építkezést 75 százalékos készültségi fokúnak jelentették le.

Vass Péter szerint viszont miután kivitelezési hibát, hiányosságot tapasztaltak, ezért új műszaki ellenőrt vontak be, majd pedig igazságügyi szakértőt is. Ezután már 32 százalékosnak minősítették az elvégzett munka készültségi fogát. A baloldali városvezető egyébként azt is állítja, hogy a politika nem avatkozott bele a projektbe, ez ilyen feltételezés szerinte badarság.

Visszautasítják a vádaskodást

A kivitelező cég, a Building-Tech Kft. ügyvezetője, Zöldi Zoltán viszont visszautasít minden vádat, szerinte azok mind alaptalanok. Mint mondta, egyszerűen arról van szó, hogy nincs meg a fedezet arra, hogy befejezzék a munkát. Hozzátette: a szigetvári önkormányzat alkalmazásában álló személyek igazolták le a teljesítésüket, amiről a polgármester is meggyőződött. Sőt még a pénzügyminisztériumtól további, 60 milliós ráemelést is kértek a projektre, de a tárca ehhez pénzügyi feltételeket támasztott, amit viszont nem tudott teljesíteni az önkormányzat.

Zöldi Zoltán szerint ezek után kerestek hibákat a kivitelezésen, majd olyan – szerinte kétséges jogosultsággal bíró – szakértőt vontak be az eljárásba, aki nem igazolta le a beruházás során már beépített eszközöket. Úgy véli, hogy ő mindent dokumentumokkal, papírokkal tud alátámasztani, ezért is bátran áll a vizsgálatok elébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!