Az erdő foglyai lehetünk

2021.02.21. 07:00

Fakivágás, vadászat korlátozhatja a túrázók útját a Mecsekben

Maszk nélkül, a szabadban, a szabadság érzetével, s így erősen felértékelődnek az erdei utak, de nem mindegy, hogy mikor és hogyan közlekedünk a Mecsekben.

Mészáros B. Endre

20210112 Győr Gyaloglóklub: a marcalvárosi kiserdőben sétáltak, a klubbot Kuti József irányítja, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Egyik olvasónk a levelében arra panaszkodott, hogy az István-akna mellett bement egy aszfaltozott útra kocsival, de legfeljebb öt percet időzött, vissza már nem tudott jönni, mert lezárták az út elején a sorompót, és 15 kilométert kerülnie kellett, Pécs-Somogyon át jutottak csak vissza a városba. Egy másik e-mailben pedig azt nehezményezték, hogy kikocsiztak 20 kilométert Pe­tőcz-pusztára, hogy majd ott nagyot kirándulnak, ám hiába, mert vadászat miatt nem engedték be őket a területre.

Főleg esős, sáros időben sokan választják a kemény burkolatú erdészeti utakat, ezért nem árt tisztában lenni a használatuk szabályaival. Megkérdeztük a Mecsekerdő Zrt.-t, magánszemélyként milyen utakon közlekedhetünk az erdőben, és mire kell figyelnünk. Megtudtuk, hogy a baranyai erdőgazdaság által kezelt területen 508 kilométer jelzett túraútvonal, 200 kilométer kerékpározható erdei útvonal áll rendelkezésre. A 170 kilométer aszfaltozott vagy egyéb burkolt erdészeti úthálózat alapvetően az erdők fenntartását segíti, ám figyelembe veszik a társadalmi igényeket is, így a természetjárók számára az utak ugyancsak elérhetők. Ezeket a feltáró utakat viszont nem személygépkocsi-forgalomra tervezték, s egyes szakaszokat sorompó is határol, melyek az erdőke­zelők munkáját szolgálják.

Ezért, ha ide civilként behajtunk, akadályozhatjuk az erdei munkát, adott esetben a mentési tevékenységet is. Így még a sorompók előtt is csak akkor parkoljunk le, ha erre kialakított lehetőséget találunk, mint például Pusztabányánál, a Máré-vár közelében vagy a Sás-völgyben. Tudni kell azt is, hogy a tél ezen időszaka a fakitermelés és a vadászat szezonja, ezért előfordulhatnak átmeneti erdőjárási korlátozások. Ezekről a Mecsekerdő weboldala mellett a Baranya Megyei Természetbarát Szövetségnek, valamint a Magyar Természetjárók Szövetségének a honlapján lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!