Mohács

2021.02.01. 15:31

Felújítják a szobrokat a nemzeti emlékhelyen

A mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, hanem egész hazánk számára fontos feladat. A várható ünnepségsorozat legfontosabb helyszíne a Mohácsi Nemzeti Emlékhely lesz – közölte a DDNP.

A Sírkertben található, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely egyik ismertetőjegyének számító, az 1976-os megnyitására elkészült 120 db fa sírjel és szobor állapota az elmúlt 40 évben az időjárás, valamint a kártevők miatt jelentősen leromlott, több közülük balesetveszélyessé vált.

Az idei évben megkezdik a szobrok restaurálását a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának segítségével. Az elmúlt héten 10 db szobrot emeltek ki, amelyeket a korábban már kiemelt másik hárommal együtt becsomagolásuk után elszállítanak Budapestre, ahol elvégzik a restaurálási munkákat. Restaurálásukat olyan szakemberek végzik, akik Kő Pál, a szobrok alkotójának tanítványai, kollégái voltak.

A sírkertben két faépítmény javítási munkáit is elkezdik, az egyik a harangláb, a másik a kereszt. 2021-ben a Miniszterelnökséghez benyújtott pályázatból a harangláb teljes körű felújítását tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában