kezdődik

2021.02.19. 14:03

Kerékpárút épül a nyugati városrészben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. májusában nyújtott be támogatási kérelmet a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés tárgyú felhívásra , hogy megvalósítsa a Nyugati városrészi kerékpárutat. A pályázat keretében a város 100%-os támogatási intenzitás mellett, 308 000 000 Ft támogatást nyert el.

bama.hu (forrás: Pécsi MJV Önkormányzat)

A tervezett kerékpárút több éves problémát old meg azzal, hogy kerékpárral is elérhetővé válik a város nyugati része. A projekt célja, hogy a PTE Általános Orvostudományi Kar épülete és Nyugati városrész között kerékpáros létesítmény építésével, valamint a közlekedésbiztonság fejlesztésével kerékpárosbarát városrész alakuljon ki.

A leendő létesítmény kerékpáros kapcsolatot teremt a nyugati városrész és a belváros között, illetve a nyugati kerékpárútnak köszönhetően javulni fog az orfűi kerékpárút megközelítése. A fejlesztéssel növekszik a kerékpárral közlekedők komfortérzete és csökkennek a felesleges kerülőutak a kerékpárral közlekedők számára.

A tervezett munkálatok szakaszai

1. szakasz: A „TOP-6.4.1-16-Kelet-Nyugat közösségi közlekedési tengely” fejlesztése végpontjához közvetlenül csatlakozva a PTE ÁOK és a Szántó Kovács János utca között a Szigeti út déli oldalán irányhelyes gyalog- és kerékpárút létesül a meglévő járda szélesítésével, a Szigeti út északi oldalán irányhelyes kerékpáros nyom létesül. A kerékpárutat déli oldalról keresztező utcáknál egyedi csomópontok épülnek – ezeken a szakaszokon az útpályára kivezetett kerékpársávban történik az átvezetés.

2. szakasz: A Szántó Kovács János utca és a Magyarürögi úti csomópontok között irányhelyes kerékpársávot festenek fel mindkét oldalon. A kialakítás miatt a Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont előtti gyalogátkelőhelyet kiszélesítik.

3. szakasz: A Magyarürögi csomópontban a kerékpáros létesítményt felvezetik a meglévő járdákra, így létesítve biztonságos csomóponti kapcsolatot az Orfűi kerékpárút irányába, illetve a Rácváros és Patacs irányába közlekedők számára.

4. szakasz: A Magyarürögi utat követően kerékpáros nyom készül egészen az Korsó utcai csomópontig (IVECO kereskedésig), amely folytatódik Patacs városrész 3 darab csatlakozó utcájában: a Fő utcában, a Vöröskő utcában és a Korsó utcában.

A tervezett kerékpáros létesítményeken túl új aszfaltburkolatot építenek a Szigeti út Szántó Kovács János utca és Tüzér utca közötti szakaszán.

A Nyugati városrészi kerékpárút építéséhez kapcsolódóan szintén március 1-jétől a vízhálózat korszerűsítése is elkezdődik a Szigeti úton: a Tettye Forrásház Zrt. a városi projekttel összhangban kicseréli az út alatt futó 90 éves, rossz állapotú ivóvízvezetéket.

A nettó 160 millió forint értékű tervezett rekonstrukcióban összesen 900 méternyi új ivóvízvezeték kerül a földbe 2021 őszéig – hosszú időre garantálva ezzel a környéken élők stabil, kiegyensúlyozott ellátását és gazdagítva Pécs víziközmű-vagyonát.

A hálózat a Szigeti út Faludi Ferenc utca – Tüzér utca közötti szakaszán újul meg 3 ütemben:

1. Faludi Ferenc utca – Gyümölcs utca közötti szakasz (március – április)

2. Gyümölcs utca – Lugos utca közötti szakasz (április – június)

3. Lugos utca – Tüzér utca közötti szakasz (június – augusztus)

Ennek első üteme kezdődik hamarosan: a Faludi Ferenc utca – Gyümölcs utca közötti ellátóvezeték korszerűsítését a Tettye Forrásház Zrt. egyszerre két csapattal végzi, a vezetékcsere a Faludi Ferenc utcából indulva halad a Gyümölcs utca irányába.

Nemcsak új, de az – elmúlt években társasházakkal is bővült, megnövekedett vízfogyasztású – utcát jobban szolgáló, nagyobb átmérőjű vezetéket kap a környék; a szakemberek emellett 34 bekötést cserélnek és két új tűzcsap is létesül.

A Tettye Forrásház Zrt. arra törekszik, hogy a környéken élők hosszú távú érdekeit szolgáló munkálatok a lehető legkisebb mértékben, a legrövidebb ideig zavarják a mindennapokat. Az előkészített felújítást a „Nyugati városrészi kerékpárút megvalósítása” projekttel egyszerre, folyamatos üzemeltetés mellett végzik el az ivóvízhálózaton.

A vízhálózat korszerűsítés kivitelezése teljes útzár mellett zajlik az adott szakaszokon. A lezárással érintett ingatlanok megközelítése (a ki- és behajtás) az ott lakóknak, az üzlettulajdonosoknak, valamint célforgalom részére a be- és kijutás, az áruszállítás lehetősége egyaránt biztosított lesz.

A teljes útzár ideje alatt lezárt területre a rendőrség, a mentők, a tűzoltók ki- és bejutása, illetve a közműszolgáltatók, hulladékszállítók közlekedése egyformán engedélyezett lesz.

Az érintett ingatlantulajdonosok, illetve az átmenő forgalom számára a gyalogos közlekedés feltételei biztosítottak lesznek.

Az útszakaszon érintett (25, 26, 27, 27Y, 28, 28Y, 29) autóbuszok 2021. március 1-jétől várhatóan 2021. augusztus végéig, illetve a munkálatok befejezéséig terelőútvonalon közlekednek.

A terelőútvonal Uránvárosból a Belváros felé (25, 26, 27, 27Y, 28, 28Y, 29): Uránváros autóbusz-állomás után az autóbuszok a Nendtvich Andor út – Tüzér utca útvonalon, majd az Egyetemváros megállótól az eredeti útvonalon közlekednek.

A terelőútvonal a Belvárosból Uránváros felé (25, 26, 27, 27Y, 28, 28Y): Egyetemváros megálló után az autóbuszok a Tüzér utca – Nendtvich Andor út – Uránváros autóbusz-állomás útvonalon közlekednek.

A lezárt útszakasz és a hozzá kapcsolódó forgalmi rend

I. ÜTEM: Faludi u. – Gyümölcs u., Páfrány u. – Szigeti út csomópont

A Faludi utca – Gyümölcs utca között a D-i oldalon épül a kerékpárút, a járda, zöldsáv és úttest igénybevételével. Ezen a szakaszon ezzel egyszerre, az É-i sávban vízvezeték rekonstrukció is kezdődik, így az előzetes egyeztetések szerint ezt a szakasz teljesen elzárják a járműforgalom elől. A Faludi utcai csomópontba mindkét irányból tilos lesz a behajtás. A lezárt területre az érintett lakóingatlanok tulajdonosai a Faludi utca felől hajthatnak be.

A Gyümölcs utca a munkálatok idejére dél felől észak felé egyirányúvá válik.

A forgalmi rend változását a Tiborc utcában a „30 km/h”, „Úton folyó munkák”, annak iránya és „Kötelező haladási irány egyenesen” táblák kihelyezésével jelzik.

K-i irányból a Tüzér utcai csomóponttól a 3,5 t-nál nagyobb összsúlyú járműveket elterlik az átmenő forgalomból. Ezt sárga hátterű térképes táblán és a besorolás rendjét jelző táblán jelzik, valamint a Szigeti úton a csatlakozó utcák csomópontjaiban a tiltó táblákat elhelyezik.

Terelőút

Az átmenő forgalom számára „Terelőút” táblákat helyeznek ki:

  • a Szigeti út – Szántó K. J. u.,
  • Szántó K. J. u. – 6-os út,
  • 6-os út – Tüzér u.,
  • Tüzér u. – Szigeti út csomópontokba.
  • Páfrány utcai csomópont, Szigeti út

    A csomópontban a járdaszegélyek és járdaburkolatok jelenlegi helyén azok süllyesztése történik. A kivitelezést minden irányból jelzik sebességkorlátozás, „Útszűkület”, „Úton folyó munkák” táblákkal.

    A Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont előtt, a gyalogos-átkelőhelynél megszűnik az úttest szűkítés.

    Csak egy oldalon végeznek egyszerre kivitelezést.

    A kivitelezést mindkét irányból jelzik „30 km/h”, „Útszűkület”, „Úton folyó munkák” táblákkal.

    A szegélyátépítés idejére a „Kijelölt gyalogos-átkelőhely” táblákat érvénytelenítik, az átkelésnél kihelyezik a „Gyalogos-átkelőhely ideiglenesen megszűnt” táblát.

    A pécsi önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett területet használók mindennapjait, ezzel együtt a beruházás során a lakosság türelmét kérjük.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!