óvatosan az erdőkben!

2021.02.22. 11:30

Malacaikat védik most a vaddisznók

A vaddisznókocák ezekben a hetekben ellenek, ha megzavarják őket, veszélyesek lehetnek az emberre. Igaz, kicsi az esélye, hogy összetalálkozunk egy vaddisznóval az erdőben, most mégis legyünk elővigyázatosak.

Mészáros Rita

Beautiful wild boars (Sus Scrofa) in national park Het Aardhuis at the Hoge Veluwe in the Netherlands

Fotó: dennisvdw

Az időjárás így február közepén egyre szebb arcát mutatja, már érezzük, hogy közeledik a tavasz, így egyre többen járják az erdőket. A vírushelyzetben ez most különösen jó elfoglaltság, testnek és léleknek is egyaránt jó, de a következő hetekben mégis legyünk különösen óvatosak.

A Mecsek­erdő Zrt. a napokban vezetett be erdőlátogatási korlátozást, a kirándulókat arra kérik, hogy március 11-ig csak a kijelölt turistautakon haladjanak a vadak nyugalma érdekében. Tényleg nyugalomra van most szükségük az állatoknak, hiszen a vaddisznóknál megkezdődött a fialási időszak. Ilyenkor megváltozik a kocák viselkedése, elhagyják a kondát, kevesebbet mozognak, táplálkoznak.

A növényzettel sűrűn benőtt, bozótos területeken vackot alakítanak ki, hogy nyugalomban neveljék malacaikat – ezeket az erdőrészeket tehát most érdemes elkerülni a következő pár hétben.

Grozdics Károly fővadász kiemelte, a vaddisznók féltik a területüket és kicsinyeiket, ezért ha megzavarják őket, a megszokottnál agresszívabbak lehetnek. Ha a természetben járunk, és kutyánkat is visszük magunkkal, rá különösen figyeljünk. Az ebek még a sűrű növényzetben is észrevehetik a vadat, és ugatásukkal felbőszíthetik, akár támadásra késztethetik. Ne hagyjuk tehát, hogy az eb eltávolodjon tőlünk, tartsuk őt pórázon – ez egyébként is kötelező az erdei utakon. Persze ha csak magunk járjuk a természetet, akkor is legyünk elővigyázatosak, és ahogy a korlátozás is szól, ne térjünk le a kijelölt utakról.

A fővadász azt is hangsúlyozta, nagyon kicsi az esélye, hogy vaddisznóval találkozzunk az erdőben – főleg nappal. Ha ez véletlenül mégis megtörténne, akkor tartsuk észben, hogy az állat fél tőlünk, és ki fog térni előlünk, csak helyet kell biztosítani neki. Amennyiben tehát összetalálkozunk egy vaddisznóval, és észrevesz minket, akkor lassan kezdjünk el hátrálni, és el fog menni. Amennyiben túl távol vagyunk az állattól, akkor vetessük észre vele magunkat, amit például kiabálással vagy tapsolással érhetünk el, és akkor is elmegy.

Agancsukért űzik a szarvasokat az illegális gyűjtők

Ahogy a közelmúltban már lapunk is megírta, a szarvasok agancshullatása is elkezdődött. A bikák minden évben levetik agancsukat, hogy aztán pár hónap alatt új fejdíszt növesszenek. Az agancsok az adott területen vadászatra jogosult társaság tulajdonát képezik. Egy-egy nagyobb fejdísz azonban komoly haszonnal kecsegtet, és ez vonzza az illegális gyűjtőket. Ők a sűrű növényzettel benőtt területre terelik az állatokat, hogy fejdíszük az ágakba akadva gyorsabban lehulljon. Ez viszont maradandó sérüléshez, vagy akár az állat elpusztulásához vezethet. A hajtás azért is veszélyes, mert a megriadt állatok kirohanhatnak az utakra, növelve a közúti vadbalesetek előfordulásának esélyét.

 

Címkék#vaddisznó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában